Mănăstirea Mor Gabriel

Mănăstirea Mor Gabriel situată în sud-estul Turciei, în apropiere de Midyat, din provincia Mardin. Mănăstirea Mor Gabriel este una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxă siriacă din lume, ea fiind fondată în anul 397 de doi călugări: Mor Samuel și ucenicul său Mor Simon. Legenda spune că Samuel a avut un vis în care un înger i-a spus să construiască o casă de rugăciune folosind trei pietre. Când acesta s-a trezit și s-a dus la locul indicat în vis, una dintre pietre era deja așezată acolo.

Mănăstirea a fost numită sub diferite denumiri în momente diferite. Deși inițial mănăstirea a fost numită după ctitorii săi, ea a luat mai târziu numele mitropolitului Mor (Sfântul) Gavril, cel care a condus mănăstirea în 668 și a care mai apoi a devenit sfânt.

Din nefericire, mănăstirea a avut parte și de momente mai tragice. În 581, perșii au atacat zona Tur Abdin și au jefuit mănăstirea și întreaga regiune, iar cea mai mare bibliotecă mănăstirească din acea perioadă a fost jefuită și avariată. În secolul al XIV-lea, 440 de călugări au fost uciși de mongolii lui Timur (Tamerlan), rămășițele călugărilor uciși fiind descoperite în 1991, în peșterile de sub mănăstire.
În 615, Daniel Uzoyo a devenit primul mitropolit al mănăstirii și al întregii regiuni Tur Abdin. De la această dată până în anul 1088, mănăstirea devenit centru administrativ religios al întregii regiuni Tur Abdin.

Mănăstirea inițială a suferit diferite modificări, diverse încăperi și secțiuni fiind adăugate de-a lungul timpului, atât la interior, cât și la exterior. În prezent Mănăstirea Mor Gabriel, ale cărei cupole, mozaicuri și uși sunt realizate din piatră tăiată de Midyat, este formată din mai multe secțiuni.

Principala biserică a mănăstirii, Biserica Mare, numită și Casa de Rugăciune, a fost terminată în anul 512 cu ajutorul financiar acordat de împăratul bizantin Anastasie. Mozaicurile de podea și tavan din Biserica Mare nu sunt doar exemple spectaculoase, ci și remarcabile ale arhitecturii creștine timpurii, fiind considerate unele dintre cele mai bune exemple de artă din partea estică a Imperiului Bizantin timpuriu. Suprafața acoperită de mozaicuri este de 22,5 metri. Unele dintre mozaicurile din secolul al VI-lea au dispărut, așa că nu este clar cine le-a făcut.

Domul sau cupola Teodorei a fost construită în prima jumătate a secolului al V-lea cu ajutor financiar de la împărăteasa Teodora, fiica lui Arcadius. Se crede că această clădire a fost construită inițial ca baptisterie, dar ulterior a fost transformată într-o bucătărie („Bucătăria Veche”) și sală de mese. Înălțimea cupolei acestei clădiri octogonale, este aceeași cu înălțimea bolții bisericii principale.

Biserica Fecioarei Maria a fost construită cel mai probabil în secolul al VI-lea. A fost foarte avariată în urma atacurilor și a stricăciunii suferite de mănăstire în diferite momente. Biserica Fecioarei Maria care era în pericol de prăbușire a fost complet renovată în 1991 și a fost păstrată în starea actuală. Picturile lui Hristos pe pereți au fost realizate în 1992.

Cripta, cunoscută și sub numele de Beth Qadisha sau Beth Kadisha, adică Casa Sfinților, este un loc în care au fost îngropate relicve ale sfinților. Această zonă a fost numită inițial Casa Martirilor, aici fiind îngropații martirii din primii ani ai creștinismului. Mai târziu, pe lângă martiri, aici au fost înmormântați mitropoliți și preoți.

Mănăstirea Mor Gabriel este deschisă vizitatorilor până la ora 4.30 și se poate vizita doar însoțit de un ghid, cu mențiunea că nu sunt foarte mulți ghizi vorbitori de engleză. Turul Mănăstirii Mor Gabriel durează aproximativ 45 de minute și pot face fotografii în toate zonele de pe circuitul turistic.

[Vizitat în 25.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*