Mănăstirea Manasija

După o dimineață extrem de agitată determinată în mare măsură de traseul către Peștera Resava, care n-a fost cel mai nimerit, am pornit spre cel de-al doilea obiectiv al zilei, Mănăstirea Manasija.

Mănăstirea Manasija, cunoscută și ca Resava, a fost ctitorită în secolul al XV-lea (1406 – 1418), de către regele sârb Stefan Lazarević. La finalizarea sa, biserica mănăstirii a fost acoperită cu circa 2000 mp de fresce, însă mare parte dintre acestea s-au deteriorat sau au fost distruse în perioada de cinci secole de stâpânire otomană care a urmat. În prezent doar o mică parte din lucrărie inițiale au fost păstrate.

La exterior, mănăstirea este înconjurată de o fortăreață construită pentru apărarea sa. Aceasta care cuprinde un număr de 11 turnuri de apărare, cu caracteristici aproximativ similare. Acestea sunt legate între ele cu ziduri defensive, iar legătura dintre ele se face prin niște pasaje special amenajate.

Tot complexul a fost inclus de Serbia, în anul 2010, în lista provizorie a siturilor patrimoniului mondial UNESCO. Din păcate, noi am ajuns destul de târziu pentru a urca pe metereze, așa că ne-am mulțumit să le vedem din curtea interioară și să facem și o scurtă vizită în interiorul bisericii.

Pentru întoarcere la Sokobanja am optat de data aceasta traseul bun, prin Despotovac, unde ne-am oprit și să mâncăm la restaurantul Sest Topola, situat chiar la intrarea în oraș venind dinspre mănăstire.

[Vizitat în 02.12.2016]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*