
Mănăstirea Batalha a fost al doilea obiectiv al zilei după Mănăstirea Alcobaça, inclusă în biletul combinat pe care cuprinde și Mănăstirea lui Hristos din Tomar, toate cele trei fiind amplasate în zona centrală a Portugaliei.
Mănăstirea a fost construită pentru a-i mulțumi Fecioarei Maria pentru victoria portugheză asupra castilienilor în bătălia de la Aljubarrota din 1385. Construcția sa a durat peste un secol, începând din 1386 și terminându-se în jurul anului 1517, perioadă în care au domnit șapte regi.
La construcția sa au lucrat 15arhitecți, ceea ce a făcut ca Mănăstirea Batalha să fie o capodoperă a artei gotice târzii amestecată cu stilul manuelin, fiind în contrast puternic cu ceea ce am văzut la Alcobaça.
Vizita noastră a încept practic cu ultima componentă a mănăstirii, cunoscută ca și Capela Neterminată, decorată cu motive manueline, dar care nu a fost niciodată terminată. Din punctul meu de vedere, care nu sunt un specialist în arhitectură, această secțiune face ca Batalha să fie una dintre cele mai interesante mănăstiri pe care le-am vizitat vreodată.
Ne-am continuat vizita în interiorul mănăstirii, unde am nimerit și niște alaiuri de nuntă. Interiorul nu m-a impresionat la fel de mult ca și Capela Neterminată, însă aici se găsește Capela Fondatorilor (Capela do Fundador), care a devenit primul panteon regal din Portugalia, aici regăsindu-se mormintele regelui João I și ale soției sale Philippa de Lancaster și ale fiilor lor, prințul Dom Pedro, Henric Navigatorul, Dom João și Dom Fernando.
Ultima parte a vizitei a fos la Mănăstirea Regală (Claustro Real), care cuprinde o grădină interioară, înconjurată de un decor cu arcade și coloane frumos sculptate, care prezintă motive precum spirale, flori, perle, scoici și vegetație exotică.
Nu am plecat mai departe decât după o ocol dat mănăstirii, fiind încântați de imaginea sa de ansamblu, întreaga mănăstire abundând de frontoane, turle, contraforturi și alte decorațiuni.
[Vizitat în 15.08.2019]
Minunat!