
Mănăstirea Alcobaça a fost prima dintre cele trei mănăstiri importante vizitate în zona centrală a Portugaliei, între Lisabona și Porto. Ne-am cazat peste noapte la Alcobaça, într-un mic hotel din apropiere de mănăstire, așa că de dimineață am fost primii care am ajuns la intrare, unde am optat pentru un bilet combinat care a inclus și vizitarea mănăstirilor Batalha și Tomar.
Construcția mănăstirii a început în 1178, la aproximativ 25 de ani de la sosirea călugărilor cistercieni în regiunea Alcobaça. La început călugării au locuit în chilii de lemn, de unde s-au mutat în noile clădiri din piatră ale mănăstirii abia în 1223. Biserica a fost finalizată în 1252. Biserica și mănăstirea au fost primele clădiri gotice din Portugalia. Biserica este cea mai mare din Portugalia și în ea sunt îngropați 3 regi ai Portugaliei.
Prima escală am făcut-o în biserică (care poate fi vizitată și fără bilet). Aceasta este simplă, cu puține decorațiuni, totul în concordanță cu viziunea spirituală a ordinului cistercian. Principalele puncte de atracție din biserică sunt mormintele Regelui Pedro I și ale și ale amantei sale, Inês de Castro, care a fost asasinată în 1355 la ordinul regeluiAfonso al IV-lea, tatăl lui Pedro. După biserică, vizita se continuă cu vizitarea Camerei Regilor, împodobită cu faianță alb-albastru.
În afara Camerei Regilor, un alt reper al mănăstirii este bucătăria. Aceasta a fost construită și acoperită cu țiglă la mijlocul secolului al XVIII-lea. Coșul central este enorm, susținut de opt coloane de fier.
Ne-am continuat vizita cu celelate secțiuni ale mănăstirii, trecând prin săli austere şi culoarele lungi, fiind aproape singurii vizitatori ai complexului. Cu toate acestea, o escală la Alcobaça merită din plin, mai ales că întreaga vizită durează mai puțin de o oră.
[Vizitat în 15.08.2019]
Leave a Reply