Rezervația naturală Mai Po

Hong Kong-ul este mai puțin asociat cu biodiversitatea. Cu toate aceste, dacă ajungeți acolo și aveți nevoie de o pauză de la agitația marelui oraș, una din opțiuni este o vizită la rezervația naturală Mai Po. Accesul la rezervație nu este cel mai facil și durează mai bine de o oră, aceasta fiind localizată în zona continentală a Hong Kong-ului, Noile Teritorii. Practic, se merge cu metroul (linia violet) până la stația MTR Yuen Long, de unde se ia autobuzul local 76K până în satul Mai Po, de unde se continuă pe jos circa 20 minute până la intrarea în rezervație. Mare atenție la bani, întrucât pentru autobuz trebuie bani mărunți, ceea ce noi nu aveam, așa că am ratat primul autobuz.

Rezervația este administrată de WWF Hong Kong, iar vizita se face numai cu programare. Noi am avut noroc, pe de o parte că nu era aglomerație, iar pe de altă parte le-am spus că lucrez în domeniul conservării naturii și am o oarecare colaborare cu WWF-ul de la mine din țară, așa că ne-au permis accesul.

Rezervația naturală Mai Po este situată în zona unui estuar (Inner Deep Bay), format la gurile de vărsare ale râurilor Sham Chun, Shan Pui (Yuen Long Creek) și Tin Shui Wai Nullah. Zona este destul de surprinzătoare, mai ales că deși nu este foarte mare, circa 380 de hectare, cuprinde diferite tipuri de ecosisteme, cum ar fi zone mlăștinoase, iazuri, zone umede și mangrove, care oferă un mediu optim pentru multe specii de animale sălbatice, în special pentru speciile de păsările migratoare.

Mai Po Marshes și Inner Deep Bay a fost desemnată ca sit Ramsar (zonă umedă de importanță internațională) în 1995, fiind una dintre principalele zone din regiune folosite de păsările de apă în perioadele de migrațiune. Diversitatea este uluitoare, aproximativ 72% din speciile de păsări din Hong Kong se găsesc în Mai Po, inclusiv unele specii pe cale de dispariție. Aici sunt prezente 13 specii de păsări amenințate la nivel global și au fost descoperite 17 specii de nevertebrate noi pentru știință. Situl deține în mod regulat peste 20% din populația globală lopătari (Platalea leucorodia), iar alte 26 de specii de păsări de apă se regăsesc aici cu peste 1% din populația lor regională.

Accesul nostru a fost la liber, adică fără ghid, iar experiența a fost una deosebită, în special datorită faptului că într-un interval scurt de timp, am făcut trecerea de la un tip de ecosistem la altul. Vizita noastră a fost la început de ianuarie, deci în afara perioadelor de migrație, așa că nu am văzut foarte multe păsări, însă priveliștea dată de niște colonii de cormorani cu zgârie nori pe fundal nu cred că poate fi găsită în altă parte. În schimb, mie mi-a plăcut foarte mult zona de mangrove.

[Vizitat în 03.01.2010]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*