Magnesia (Meander)

Am plecat de dimineață de la Kuşadası spre Pamukkale, un drum de circa 200 km. Din loc în loc, pe marginea drumului puteam vedea indicatoare către diferite atracții, una dintre ele fiind Magnesia on the Maeander. După precedenta vizită la Efes, terminată undeva la poarta Magnesia, am aflat că Magnesia era un important centru în zonă.

Primele săpături la situl arheologic au fost efectuate în timpul 1891 și 1893 de către o echipă de arheologi germani iar principalele descoperiri arheologice sunt expuse în Istanbul, Aydin, Berlin și Paris. În urma săpăturilor s-a descoperit un oraș antic grecesc din Ionia antică și numit după Manesienii din Tessalia. Având o locație strategică și comercială între Efes, Priene și Tralles, Magnesia a cunoscut o dezvoltare importantă până prin 726 î.Hr. și 660 î.Hr. când orașul a fost distrus aproape complet. Ulterior, prin secolul al V-lea, a fost reconstruit având în continuare o istorie zbuciumată. În vremea romanilor, Magnesia a fost alipită regatului Pergam. Denumirea de Magnesia nu vine de la minereul de magnet, așa cum ar putea părea, ci de la un trib din Grecia antică care s-a stabilit aici.

Luând în calcul distanța mică de la traseul nostru am hotărât să ne abatem puțin de la drum, ca să vizităm situl. Ca să ajungem aici, din drumul principal, ne-am abătut spre dreapta vreo 2 km, la prima intersecție mare după Nazili. Problema majoră este că după vizita la Efes multe situri par banale. Așa că și noi după ce am făcut un scurt review din drum, am decis că este mai potrivit să ne punem în mișcare și să acordăm mai mult timp pentru Pamukale.

[Vizitat in 13.08.2012]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*