
Madaba este un oraș iordanian situat la circa 30-40 km de Amman. Istoria orașului este foarte veche, localitate fiind întemeiată de moabiți și menționată în Biblie. În secolul I î.e.n. Madaba a intrat sub influența nabateenilor. În jurul anului 106 orașul a devenit parte a provinciei romane Arabia, iar din secolul al IV-lea a devenit provincie a Bizanțului. În această perioadă, în Madaba au fost construite câteva biserici bogat decorate, cu podele de mozaic frumos decorate, iar în anul 451 a fost menționată ca episcopie. Orașul a intrat în declin după ce a fost cucerit de perși în anul 614, iar după cu un cutremur devastator din anul 746, locuitorii au părăsit locul și Madaba a fost abandonată.
Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, începând cu anul 1880 încoace, tot mai mulți creștini s-au stabilit în orașul cândva înfloritor de pe ruta comercială istorică și au început reconstrucția Madabei. Aceștia au găsit sub ruinele vechiului oraș mozaicuri spectaculoase din perioadele bizantină și omeiadă. Multe dintre aceste descoperiri arheologice au fost păstrate până în zilele noastre în locațiile originale.
În jurul anului 1890, în timpul construcției bisericii greco-ortodoxe Sf. Gheorghe, a fost descoperit un mozaic sub formă de hartă. Harta mozaic, a fost creată în secolul al VI-lea și este considerată cea mai veche reprezentare cartografică originală din Țara Sfântă. Harta a fost realizată din aproximativ 2 milioane de plăci de mozaic și a măsurat inițial cca 21 m pe 6 m, însă în prezent a mai rămas doar o suprafață de 16 m pe 5 m. Harta înfățișează Ierusalimul și alte situri antice de pe ambele maluri ale Iordanului, de la Delta Nilului din Egipt până la sudul Libanului și de la Mediterana până la deșertul arab. Orașele sunt ușor de recunoscut și sunt etichetate cu nume grecești; imaginile oamenilor au fost ulterior distruse parțial în timpul stăpânirii omeiade prin mutarea sau înlocuirea plăcilor de mozaic.
Harta mozaic din Biserica Sf. Gheorghe nu este singurul mozaic din Madaba care merită vizitat, aici existând numeroase biserici și locuri cu mozaicuri antice în oraș. Noi n-am reușit să vizităm chiar totul însă așteptând să se termine slujba la biserica Sf. Gheorghe, am reușit să vizităm biserica Sf. Ioan Botezătorul și parcul arheologic.
Biserica Sf. Ioan Botezătorul este situată în cel mai înalt punct din Madaba și a fost construită pe rămășițele unei cripte vechi de aproximativ 2.000 de ani, fiind finalizată în 1913. În subsolul bisericii este o fântână datând din epoca moabiților, acum 3000 de ani, care este încă în funcțiune și de unde am băut și noi apă. Tot aici se poate urca și în clopotniță, pentru cea mai bună panoramă din Madaba. Distracția mare a fost trasul clopotelor, momentul sosirii noastre la biserică fiind chiar în la ora la care se trăgeau clopotele, așa că le-am tras chiar noi, spre bucuria fetelor.
Următoarea escală am făcut-o la parcul arheologic, înființat în 1995 pentru a conserva și a face accesibile publicului o porțiune conservată de drum și alte ruine din epoca romană, câteva mozaicuri excelente din epoca bizantină și câteva ruine ale unor clădiri otomane. În secțiunea estică a parcului se găsește cel mai vechi fragment de mozaic găsit vreodată în Iordania, însă principala atracție este dată de podeaua sălii Hippolytus. Mozaicul a aparținut unei case bogate din Madaba bizantină din secolul al VI-lea, fiind datat din perioada Justiniană (527-565). Tot în parcul arheologic este și Școala de Mozaic din Madaba, care a fost extinsă în 2007, devenind Institutul de Artă și Restaurare a Mozaicului Madaba (MIMAR), și unde am putut învăța câte ceva despre modul de realizare a mozaicurilor.
Dincolo de biserici și muzee centrul vechi al orașului Madaba oferă o atmosferă plăcută, cu magazine care oferă o selecție bogată de produse și suveniruri realizate manual, având ca principală temă mozaicul. Atmosfera relaxantă ne-a determinat să ne încheiem vizita în Iordania tot în Madaba, așa că ne-am oprit aici pentru suveniruri și pentru o ultimă plimbare înainte de a merge spre aeroport.
[Vizitat în 24 și 29.05.2015]
Leave a Reply