Macao

Am vizitat Macao într-o excursie de o zi venind din Hong-Kong, situat la circa 65 km distanță. Drumul a durat circa o oră și l-am făcut cu feribotul, după ce am primit viză de ieșire din Hong Kong.

Macao cuprinde o mică peninsulă îngustă formată în zona provinciei continentale Guangdong și include insulele Taipa, Cotai și Coloane. Deși are o populație semnificativă, suprafața întregii provincii este de numai 28,2 kmp (28.200 ha).

Macao a fost una dintre cele mai vechi colonii europene din China, în 1557, curtea imperială chineză donând Portugaliei această zonă, pentru a-i onora pe portughezi pentru că i-au ajutat să lupte cu pirații. Ulterior, aici a fost înființat primul post comercial european din China, cu mult înainte ca Hong Kong-ul să cadă în mâinile Angliei, fiind punctul post comercial și pentru comerțul cu Japonia. Transferul de la Portugalia către China a avut loc în anul 1999, Macao fiind astfel ultima colonie europeană din Asia.

Prima escală în Macao am făcut-o la Fortăreața Guia, care reprezintă una dintre principalele atracții din Macao și unde am ajuns cu ajutorul unei telecabine, care se ia de la intrarea în Flora Gardens, cel mai mare parc public din Macao. Fortăreața a fost construită între 1622 și 1638, pe vârful dealului Guia, cel mai înalt punct din Macao. În interiorul cetății se află Capela Guia, înființată inițial de călugărițele clariste, care au locuit în zonă înainte de a se construi Mănăstirea Sf. Clara. Frescele elaborate ale capelei descriu reprezentări ale temelor atât occidentale (portugheze), cât și chinezești, prezentând motive de inspirație religioasă și mitologică despre care se spune că sunt printre cele mai importante fresce de acest fel din Asia. Lângă capelă se află cel mai vechi far modern de pe coasta Chinei, datând din anul 1865, acesta fiind o structură impunătoare de 15 m înălțime.

Următoarea escală am făcut-o la Templul Kum Iam, unul dintre cele mai vechi temple din Macao datând din secolul al XIII-lea. Clădirile actuale ale templului au fost construite în 1627, așa cum se menționează pe o placă din templu. În gradina acestui templu, a fost a fost semnat, la 3 iulie 1844, primul tratat chino-american ”Tratatul de pace, prietenie și comerț, între Statele Unite ale Americii și Imperiul Chinez”.

Ne-am continuat vizita spre centrul istoric din Macao și următoarea oprire a fost la ruinele bisericii Sfântul Paul (Saint Paul’s), ruinele unui complex religios, construit între 1602 și 1640 de către călugării iezuiți. Biserica a fost una dintre cele mai mari biserici catolice din Asia la acea vreme și a fost distrusă de un incendiu, în timpul unui taifun din 1835. Ruinele constau din fațada de piatră din partea de sud a bisericii, unde se pot observa mai multe sculpturi specifice iezuriților.

Chiar în apropiere este Piața Senado, care alături de biserica Sfântul Paul, reprezintă cele mai vizitate atracții din Macao. Piața este înconjurată de mai multe clădiri istorice, datând din epoca colonială și, deopotrivă de magazine moderne.

Din Piața Senado am pornit spre Templul A-Ma. Templul A-Ma este cel mai vechi templu din Macao, dar și una dintre cele mai vechi clădiri de aici. Construcția sa a început în secolul al XV-lea, în timpul dinastiei Ming, iar primul pavilion a fost finalizat în 1488, la vremea respectivă orașul nici măcar neexistând. Structura templului este pe mai multe niveluri, cu cele patru pavilioane conectate cu scări și curți care sunt splasate în funcție de configurația dealului. Toate au fost construite în perioade diferite, iar complexul așa cum arată astăzi, a fost finalizat până în 1828.

În anul 2005, centrul istoril al orașului Macao a fost inclus pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO, acesta cuprinzând atât obiectivele amplasate de-a lungul Ruei Direita, care duce de la vechiul port chinezesc din sud până la vechiul oraș creștin din nord, aici fiind templul A-Ma, Piața Leal Senado și Ruinele Bisericii Sf. Paul, dar și zona de nord-est a orașului, centrată în jurul dealului Guia, unde sunt localizate Capela și Farul.

După ce am vizitat partea istorică a orașului am ajuns și în zona cazinourilor. Jocurile de norocsunt legale în Macao încă de la jumătatea secolului al XIX-lea, când guvernul portughez a legalizat activitatea în colonia autonomă. De atunci, Macao a devenit cunoscută în întreaga lume drept „capitala mondială a jocurilor de noroc”. În prezent, în Macao există peste 40 de cazinouri, care aduc peste 50 % din veniturile orașului. Dintre acestea, atrag atenția turiștilor Grand Lisboa, localizat într-un hotel cu peste 1000 camere, dar și Wynn Macau, cu o fântână unde sunt organizate spectacole de apă, muzică, lumini și foc, unde ne-am și terminat vizita în Macao.

[Vizitat în 05.01.2010]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*