Luxor

Pe lângă opțiunile legate de apă, stațiunile de litoral din Egipt oferă și oportunități de vizitare a obiectivelor turistice arheologice de top ale țării. Am optat și eu pentru o astfel de excursie și am ales ca destinație Luxor-ul. Drumul de la Hurgada la Luxor a fost destul de lung (peste 300 km) și a durat vreo 4 – 5 ore, așa că plecarea s-a făcut pe la ora 1 – 2 noaptea, toate microbuzele/autocarele mergând în coloană, pentru evitarea unor posibile ”incidente”.

Luxorul, cunoscut în antichitate ca Teba, a fost capitala Egiptului de Sus și centrul adminstrativ al Regatului Mijlociu și cel Noul. În antichitate era mult mai mare, decât ceea ce se poate vedea astăzi. Teba antică este cu adevărat una dintre destinațiile care nu trebuie ratate în Egipt. Teba Antică a fost inclusă în lista siturilor patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1979, fiind unul dintre cele mai vechi situri din lume incluse pe această listă.

Primul obiectiv impoarant al zilei a fost Templul Karnak, situat chiar în zona centrală a orașului, pe malul estic al Nilului. Templul Karnak era cunoscut ca Ipet-isu – sau „cel mai ales dintre locuri” – de către egiptenii antici. Acesta reprezintă un complex uriaș, construit pe o perioadă de circa 2000 ani, fiind dedicat zeului Amon, soției sale zeița Mut și fiului lor Khonsu.

Întregul complex este într-adevăr impresionant, iar timpul petrecut acolo a fost cu siguranță insuficient pentru a acoperi totul, iar avalanșa de explicații date de ghid a fost destul de greu de procesat, mai ales că înainte de vizita aici nu cunoșteam foarte multe despre Teba Antică.

După ce am mai făcut o escală ”obligatorie” (pentru ghizii noștri) la un centru de produs papirus și de unde nimeni n-a cumpărat nimic, am fost urcați într-o barcă și am traversat Nilul pe malul vestic.

Prima escală de pe malul vestic am făcut-o la Colosii din Memnon – două statui masive, care odată străjuiau un complex imens de temple. Statuile datează din anul 1350 î.e.n. fiind sculptate în niște blocuri de gresie de cuarțit brun-gălbui extrasă în cariera el-Gabal el-Ahmar, de lângă Cairoul de astăzi, fiind transportate pe uscat, pe o distață de circa 675 km, până la Teba. Cele două statui (gemene) îl înfățișează pe faraonul Amenhotep al III-lea, care a domnit în secolul al XIV-lea î.e.n., în poziție așezată, cu mâinile sprijinite pe genunchi și cu privirea îndreptată spre est. În perioada romană, acesștia au fost luați drept statui ale lui Memnon, fiul lui Eos și Tithonus, care a fost ucis de Ahile în timpul războiului troian.

După o scurtă pauză pentru poze, ne-am îndreptat spre următorul obiectiv al excursieie noastre, Valea Reginelor. Mormintele din Valea Reginelor, aparțin în mare parte dinastiei a XIX-a și a XX-a. În prezent sunt cunoscute în total aproape 80 de morminte, majoritatea excavate de o expediție italiană care a lucrat aici între 1903 și 1905. Multe dintre morminte sunt neterminate și fără decorațiuni, asemănând cu simple peșteri din stânci. Există puține inscripții sau reliefuri incizate, o mare parte din decor constând din picturi pe stuc. Doar patru morminte sunt deschise pentru vizionarea publicului. Noi am vizitat doar unul dintre aceste morminte, cu pereții și tavanul viu colorate.

Excursia noastră nu a inclus nici Valea Regilor, unde se găsește celebrul mormânt al lui Tutankamon și nici Templul Reginei Hatshepsut, pe care l-am văzut din depărtare, așa că am motive suficiente pentru a reveni la Luxor să vizitez atât obiectivele neincluse în programul inițial și să revizitez, pe îndelete de data aceasta, obiectivele deja vizitate.

[Vizitat în 28.12.2008]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*