Lübeck

Orașul Lübeck este situat în nordul Germaniei, la aproximativ 45 de minute cu trenul de Hamburg și în apropierea altor orașe, cum ar fi Wismar sau Stralsund, care merită vizitate în cadrul unui circuit.

Orașul a fost fondat în secolul al XII-lea, iar în Evul Mediu a fost capitala Ligii Hanseatice, fiind considerat „primul dintre egali” în cadrul acestei ligi. Până în secolul al XVI-lea Lübeck a fost unul dintre cele mai importante orașe europene, datorită bogățiilor acumulate începând cu secolul al XI-lea și până în secolul al XVII-lea. Comerțul de aici a fost reprezentat cu precădere de exportul de sare către alte orașe portuare baltice în schimbul unor mărfuri solicitate în Germania.

Lübeck a fost un oraș-stat independent (Freie Stadt) până în 1937, când și-a pierdut acest statut în perioada nazistă. Spre deosebire de alte orașe hanseatice, cum ar fi Hamburg și Bremen, Lübeck și-a pierdut acest statut, prin încorporarea sa în statul vecin Schleswig-Holstein.

În ciuda distrugerilor din cel de-al Doilea Război Mondial, orașul vechi a rămas în mare parte intact, Lübeck fiind un oraș cu adevărat drăguț. Cea mai faimoasă clădire este Holstentor, poarta către centrul orașului vechi, tunurile sale fiind destul de vizibil înclinate. În prezent, poarta găzduiește un muzeu unde se poate vedea cum arăta Lübeck înainte de al Doilea Război Mondial.

Centrul istoric al orașului este situat pe o insulă din spatele porții, în el găsindu-se clădiri din secolele XV – XVI, monumente, biserici și depozite de mărfuri. Multe dintre depozitele folosite în perioada hanseatică sunt situate în portul vechi și sunt ușor de vizitat deoarece găzduiesc muzee, magazine, restaurante sau pub-uri.

Lübeck a fost inclus pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO în 1987, deși prima tentativă datează din 1983. Propunerea inițială a fost amânată din cauza pierderii autenticității în urma reconstrucției de după cel de-al Doilea Război Mondial.

[Vizitat în 13.09.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*