Lille

Lille

Lille este cel mai mare și mai important oraș din regiunea Nord-Pas-de-Calais, situată în nord-estul Franței, la granița cu Belgia. Din punct de vedere instoric, lille este capitala istorică a Flandrei, un principat medieval care în trecut a cuprins o parte din nordul Franței, precum și provincii belgiene și olandeze. Moștenirea sa culturală este reprezentată, în special, de arhitectura barocă specifică.

Dincolo de trecutul său istoric, în prezent Lille reprezintă și una dintre principalele gări de pe traseul Paris – Bruxelles, în apropierea gării vechi fiind contruită o noulă gară, Lille Europe, unde fac oprire toate trenurile de mare viteză, de pe această rută.

Eu am vizitat orașul într-o scurtă escală de o oră, obiectivul principal fiind acela de a vizita belfrie-ul de aici, unul dintre cele 56 turnuri clopotniță din Frața și Paris, incluse pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO.

Dincolo de belfrie, deși scurtă, plimbarea pe străzile pietonale pietruie din orașul vechi (Vieux Lille) a fost una plăcută și cred că o să revin aici pentru o escală mai lungă.

[Vizitat în 27.02.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*