
În timpul vizitei mele din 2018 în Elveția, am decis că am suficient timp la dispoziție înnainte de zbor, astfel încât să iau trenul de la Berna către Zurich via Neuchâtel. Am coborât din tren la stația St. Blaise-Lac, la vreo 5-6 km înainte de Neuchâtel. De aici mi-am continuat drumul pe jos, urmărind drumul de promenadă care urmărește malul lacului Neuchâtel.
Lacul Neuchâtel este cel mai mare lac situat în întregime în Elveția și are valențe turistice de tot felul, printre atracțiile turistice numărându-se și locuințele preistorice găsite aici. Locuințele preistorice sunt reprezentate de ruine ale unor case care au fost contruite pe piloane, în zona lacurilor sau a râurilor din zona Alplilor și a căror vechime este datată aproximativ între anii 5000 și 500 î.e.n. În 2011 acestea au fost adăugate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, situl având 111 componente, localizate în Austria (5 situri), Franța (11), Germania (18), Italia (19), Slovenia (2) și Elveția (56). Un număr de 13 așezări preistorice au fost descoperite în zona lacului Neuchâtel. Din păcate majoritatea sunt sub apă și nu pot fi vizitate. Cu toate acestea, plimbarea pe malul lacului mi-a oferit posibilitatea să văd câteva locuri oarecum similare cu cele în care au fost descoperite locuințele preistorice.
După vreo 2 km am ajuns în localitatea Hauterive, unde se găsește Parcul și Muzeul de Arheologie Laténium. În cadrul complexului au fost reproduse niște locuințe preistorice, așa cum se presupune că au existat ele în urmă cu câteva mii de ani. În muzeu sunt expuse mai multe obiecte arheologice datât din perioada paleolitică și până în perioada Imperiului Roman. La ultimul etaj al muzeului se găsește o barcă galo-romană de 20 de metri găsită în situl de la Bevaix, la sud de Neuchâtel și care este expusă într-un decor ”scufundat”, alături de alte obiecte găsite acolo.
Mi-am terminat vizita admirând încă o dată lacul și reproducerile din exterior și am pornit să vizitez Neuchâtel, situat la 3 km distanță.
[Vizitat în 08.06.2018]
Leave a Reply