Lahaina

Lahaina este unul dintre cele mai mari orașe din Maui, una dintre cele mai importante insule din Hawaii. Orașul Lahaina are o istorie bogată și variată, fiind un important oraș-port pentru vânătoare de balene în secolul al XIX-lea, în perioada migrării balenelor cu cocoașă în apele jurul insulei Maui și a celorlalte insule din zonă. În perioada de vârf a vânătorii de balene, în portul și golful Lahaina puteau fi andocate până la 400 de nave.

Pe lângă vânătoarea de balene, Lahaina a fost esențială și pentru introducerea în Hawaii a culturilor de ananas și trestie de zahăr, Maui devenind astfel un important furnizor al acestor produse pentru țările din Occident. Odată cu aceste industrii, în Maui au fost aduși imigranți, Lahaina devenind și un loc de conflict între aceștia și populația nativă.

Am ajuns în Lahaina după cu circuit prin nord-vestul insulei și m-a încântat încă de la început, în opinia mea fiind unul dintre cele mai plăcute orașe din Hawaii. Principala zonă turistică este reprezentată de strada principală, localizată în apropiere de apă și unde sunt amplasate majoritatea clădirilor istorice, restaurante, magazine de suveniruri și alte asemenea. Tot în zone se găsesc și ruinele vechiului fort, la a cărui construcție s-a folosit corali, ca materie primă. Fortul a fost utilizat în principal ca închisoare, o perioadă destul de scurtă de timp, din 1832 până în 1854.

Am petrecut în Lahaina mai puțin de o jumătate de zi, însă m-am întors două zile mai târziu, dar fără să pot vizita nimic din cauza unei ploi infernale.

PS. În cursul lunii august 2023 un incendiu puternic a distrus mare parte din Lahaina, multe clădiri istorice fiind mistuite de foc.

[Vizitat în 11.09.2016]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*