Laas Geel

Laas Geel este cea mai importantă și una dintre puținele atracții turistice din Somaliland, o țară care practice nu există oficial și care, de regulă, este ocolită de turiști. Situl se află la mai puțin de 50 km de Hargeisa, iar mare parte din această distanță se parcurge pe cel mai bun drum din Solaliland, cel care face legătura între capitala țării și Berbera, principalul port din țară. Accesul la sit se face din drumul principal, pe un drum (mult spus) de câțiva kilometri, care traversează o zonă aridă, destul de bolovănoasă. Sunt convins că fără un ghid local, ar fi imposibil de ajuns la peșteri.

Picturile rupestre de la Laas Geel au o vechime estimată de cel puțin 5.000 de ani și se numără printre cele mai vechi și mai bine conservate de acest tip din Africa. Acestea cuprinde aproximativ mai multe grote pictate individual, împrăștiate pe un afloriment granitic care se ridică de la confluența a două văi. Prezența lor oferă dovezi incontestabile că stilul de viață bazat pe creșterea animalelor existat aici cu mii de ani înainte de a ajunge în Europa. Deși localnicii stiau despre sit, acesta a fost documentat pentru prima dată în decembrie 2002, când o echipă de arheologi francezi sub conducerea lui Xavier Gutherz a ajuns aici, ghidată de sătenii din Dhubato din apropiere.

Prima escală la sit am făcut-o la un pseudo centru de vizitare, unde există mai multe postere informative despre sit, diferite secțiuni cu picturi, dar și activitatea arheologilor, dar care sunt destul de bune pentru o scurtă introducere în sit.

Nu departe de centrul de vizitare, pe dealul din spatele acestuia este poteca care duce la grote. După un scurt urcuș, am ajus la prima grotă, mai degrabă o scobitură adâncă în munte, unde am fost fascinat încă de la prima vedere. În mod cert, a fost o alegere bună că am vizitat mai întâi Dhagah-Koure, acesta fiind practic o introducere pentru Laas Geel.

Pereții grotelor de la Lass Geel sunt acoperiți de circa 350 de picturi, acestea fiind conservate datorită climei uscate din zonă fiind fascinante atât pentru culorile lor vibrante, cât și pentru complexitatea lor.

Pentru mine Laas Geel a reprezentat principalul motiv pentru vizitarea Somalilandului și cu siguranță că dacă situl ar fi fost în altă parte a lumii, cu siguranță că ar fi fost adăugat pe Lista Siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO. Sper totuși ca lucrurile să evolueze în sensul dorit de oamenii de acolo și Somaliland împreună cu Laas Geel să devină într-o bună zi o atracție de nivelul pe care-l merită.

[Vizitat în 22.01.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*