Kusadası

Kusadası este una dintre cele mai populare alegeri pentru o vacanță la mare în Turcia. Noi am ajuns acolo într-un circuit privat și am stat numai 3 nopți. Ne-am cazat la The Palm Club Apart Hotel, amplasat la intrarea dinspre nord a localității, la vreo câțiva kilometrii de centrul stațiunii.

Orașul este atestat documentar prin anul 3000 î.e.n., însă perioada de glorie a cunoscut-o în perioada romană, care au preluat controlul zonei în secolul al II-lea î.e.n. Odată ce navigatorii bizantini, venețieni și genovezi au început să facă comerț în zonă aici a fost instalată o garnizoană iar portdul reconstruit, localitatea începând să fie cunoscută ca Scala Nova – portul nou. Începând cu 1086 zona a intrat în aria de influență a turcilor, iar porturile la Marea Egee, au devenit puncte terminus ale caravanelor venite din Orient. A urmat o perioadă în care cruciații au preluat din nou controlul, însă în anul 1413, în vremea Sultanului Mehmet I, orașul a intrat definitiv sub influența Imperiului Otoman. Ulterior aceștia au construit Zidul Orașului și un caravanserai, care mai există și astăzi. Numele actual de Kusadası a fost adoptat la începutul secolului al XX-lea și vine de la cuvintele “Kuș” (pasăre) și “Ada” (peninsulă), sugerând forma de cap de pasăre a peninsulei (așa cum se vede de la mare).

Orașul are mai multe atracții turistice, printre care Zidul Orașului, Castelul Venețian, mai multe aqua parcuri, plajele etc., însă noi ne-am rezumat la zona de restaurante și magazine turistice din centru și bineînteles la plimbare pe faleza orașului. Aici opresc și cele mai importante vase de croazieră de pe Marea Mediterană. De asemenea, împrejurimile orașului (Efes, Selçuk, Casa Fecioarei Maria, Grota celor Șapte Adormiți etc.) oferă atracții importante și posibilități de a condimenta vacanțele.

[Vizitat în 11-12.08.2012]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*