Abația Klosterneuburg

Abația augustiniană Klosterneuburg datează din secolul al XII-lea, reprezintă una dintre cele mai importante centre religioase și culturale din Austria. Ea a fost deopotrivă reședință a familiei Badenberg și Habsburg.

Abația este situată nu foarte departe de Viena, putând fi accesată ușor cu trasportul public. Eu am ajuns aici venind dintre Slavonice (Cehia), în drum spre aeroportul din Viena, iar vizita a însemnat doar o scurtă escală pe drum.

Pentru vizitarea abației sunt disponibile mai multe tururi: turul religios, turul comorilor, turul imperial și turul pivnițelor de vinuri, alături de alte evenimente culturale care se organizează aici. Întrucât nu am avut foarte mult timp la dispoziție, am optat doar pentru turul imperial. În cadrul acestui tur se vizitează încăperile imperiale ale abației, amenajate în stil baroc. Interesat că pentru vizită am avut la dispoziție audioguide, cu ghidare în limba română (ce este drept, o română destul de stricată). Nu atât de ușor mi-a fost să fac ceva poze, fotografiatul nefiind permis. Din informațiile furnizate de audioguide, am aflată că aici a făcut o escală și Napoleon, în drumul său spre est, în încercarea nereușită de a cuceri Rusia. Din nu se știe ce motive, Napoleon a vizitat jumătate dintre camere după care și-a întrerupt brusc vizita și a plecat mai departe.

După turul apartamentelor imperiale am vrut să fac și o scurtă oprire în biserică. Din păcate, la ora respectivă începea o slujbă și era deja plină de localnici îmbrăcați, fără excepție, în costume tradiționale, așa că nu am putut să o vizitez și pe aceasta. Totuși, cred că o escală la Klostemburg ar trebui inclusă într-o vizită la Viena și în împrejurimile sale și cred totodată că vizita trebuie să includă și celelalte circuite de aici.

[Vizitat în 26.09.2014]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*