Kinderdijk

Foto: Alice din Tzara Minunilor

Imaginea Olandei este asociată cu morile de vânt, însă cel mai bun loc în care acestea pot fi vizitate este cu siguranță Kinderdijk, o zonă situată nu departe de Rotterdam, într-o zonă aflată sub nivelul mării și care are o istorie lungă legată de inundații.

Mi-am programat vizita venind din Belgia, așa că nu a fost foarte simplu. După ce am luat un tren din aeroportul din Bruxelles, am coborât la Dordrecht, de unde am luat un autobuz local până la Kinderdijk. Intrarea este chiar vis-a-vis de stația de autobuz, iar prețul biletului (17.5 euro) nu mi s-a părut deloc mic. În orice caz, cred că este unul dintre puținele locuri în care mi s-a refuzat categoric plata cash, cumpărarea biletului fiind ceva de genul ”folosești cardul sau nu vizitezi !!!”.

Zona este într-adevăr un loc minunat care poate fi vizitat, chiar dacă eu am nimerit într-o zi tipic olandeză de martie (răcoroasă și ploioasă). Deși există posibilitatea vizitării acestor mori și cu barca, venind din Rotterdam, eu am optat pentru vizita terestră.

Cele 19 mori de vânt, într-o zonă amplasate într-o zonă relativ mică, au fost construite în secolul al XVIII-lea, în jurul anului 1740. Folosind un sistem complex rolul morilor, a fost acela de a drena terenul, pompând excesul de apă, astfel încât localnicii să poată cultiva terenurile și să-și construiască case. Pe lângă scopul principal, aceste mori erau și locuri de adăpost pentru personalul și familiile acestora. Pe durata vizitei mele am avut ocazia să intru în singura moară deschisă publicului, unde se pot observa atât mecanismele, cât și modul de viață.

Din anul 1997, Kinderdijk a fost inclus în lista siturilor UNESCO, ca un prim exemplu  de lucrare inginerească care a început în Evul Mediu.

În anul 1927 a fost inaugurată o stație de pompare mecanică, care a înlocuit morile de vânt, acestea fiind folosite ulterior, la capacitatea lor,  doar  în timpul celui de-al doilea război mondial, când pompele mecanice nu mai puteau fi utilizate din cauza lipsei de combustibil.

În afară de plimbarea printre mori, există o hală mare, ca să o numesc așa, în care sunt diferite informații, dar și un scurt film despre istoria zonei. După vizită, mi-am continuat drumul spre Rotterdam, situat la circa 15 km, folosit tot autobuzul local. Ar fi interesantă însă o vizită și pe bicicletă sau cu barca, însă și vizita pe jos a fost una plăcută.

[Vizitat în 20.03.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*