Mănăstirea Khor Virap și situl arheologic Dvin

Muntele Ararat este considerat muntele sacru al armenilor, în ciuda faptului că, în prezent, acesta nu se află în Armenia, ci în Turcia, în apropiere de granița dintre cele două țări. Așadar, Khor Virap este unul dintre obiectivele care trebuie vizitate în mod obligatoriu într-un circuit prin Armenia, lucru pe care l-am făcut și eu.

Am ajuns la Khor Virap venind dinspre sudul Armeniei, după ce am vizitat Mănăstirea Noravank. Pentru a ajunge le mănăstirea Khor Virap am ieșit din autostrada spre Erevan și se merge spre vest circa 4,5 km, la capătul drumului fiind o parcare destul de mare și mai multe tarabe cu suveniruri.

Inițial, Khor Virap a fost o temniță regală care a fost construită de regele Artashes, cel care a fondat capitala istorică a Armeniei, Artashat, în anul 180 î.e.n. Printre cei întemnitați aici s-a numărat și Grigore Iluminatorul, timp de 14 ani, într-o încăpere subterană accesibilă printr-un puț vertical. Acesta a devenit mai târziu fondator al Bisericii Apostolice Armene, Armenia devenind în cele din urmă prima țară creștină din lume în anul 301.

În secolul al V-lea (în anul 642), în Khor Virap a fost construită o capelă, iar în anul 1662, în jurul ruinelor vechii capele a fost construită o capelă mai mare cunoscută sub numele de „Sf. Astvatsatsin” (Sfânta Maica Domnului). Acum, în această biserică se țin slujbe regulate, fiind totodată și unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din Armenia. Eu am ajuns acolo chiar în timpul unei nunți. Din păcate, vizibilitatea către Muntele Ararat nu a fost cea mai bună, vârful fiind acoperit de ceva nori.

Am pornit mai departe și următoarea escală am făcut-o la situl arheologic Dvin, sitat la circa 22 km distanță de Khor Virap. Dvin, este considerat unul dintre cele mai vechi orașe Armeniei, fiind și capitala țării în vremurile medievale. În urma săpăturilor arheologice de aici s-au găsit dovezi ale civilizației și culturii armene între secolele al V-lea și al XIII-lea.

Locul era pustiu și neamenajat turistic, așa că fără o documentare prealabilă este destul de dificil de aflat ceva informații la fața locului. Cu toate acestea, se pare că ruinele din locație sunt ale bisericii Sfântului Grigor, construită inițial în secolul al III-lea și ulterior reconstruită ca biserică creștină în secolul al IV-lea, fiind la momentul acela cea mai mare biserică din Armenia.

[Vizitat în 10.05.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*