Parcul Național Kemeri

Prima mea aventură într-un parc național din nordul Europei a fost în Parcul Național Kemeri, din Letonia, situat la mai puțin de 50 km de Riga, în apropierea localității Jūrmala.  Parcul a fost constituit în anul 1997 și este în prezent al treilea parc național ca mărime din Letonia, cu o suprafață de circa 38000 hectare.

Prima escală am făcut-o la centrul de vizitare al parcului, o clădire istorică, dar foarte bine păstrată și restaurată. Aici am aflat, printre altele, că apele minerale terapeutice și nămolurile găsite în Ķemeri au fost utilizate în scopuri terapeutice de-a lungul timpului, în perioada sovietică Jūrmala fiind punctul terminus al unui traseu de cale ferată care venea direct de la Moscova.

După centrul de vizitare am pornit să vizităm parcul. Pentru început am pornit pe traseul forestier, în care sunt oferite informații despre pădurile de foioase din parc și speciile de floră și faună existente aici. În scurt timp am părăsit poteca din pădure și am intrat pe traseul amenajat pentru vizitarea turbăriei. Deși vizita a fost în luna octombrie, care nu este cea mai bună perioadă a anului pentru observarea vegetației specifice turbăriei, în mod cert vizita a fost una destul de spectaculoasă, mai ales din perspectiva suprafeței foarte mari acoperită de acest tip de habitat, în vreme ce în zonele mai sudice ale Europei astfel de habitate ocupă suprafețe mult mai mici. Mai mult decât atât, este important ca vizita să se facă strict pe traseul amenajat, în caz contrar existând risc major de scufundare în mlaștină. Se pare că turbăriile de aici au fost înghițite mai multe tancuri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

[Vizitat în 16.10.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*