
Orașul Kashan este unul dintre cele mai vechi orașe din Iran, recunoscut prin casele sale vechi, care și-au păstrat identitatea istorică de-a lungul timpului. Casele istorice din Kashan manifestă o arhitectură și un design interior unic în care se poate simțiți atmosfera autentică a vechilor zone rezidențiale.
Cele mai multe dintre casele istorice din Kashan au fost construite de negustori celebri ai orașului în timpul secolului al XIX-lea. Din fericire, unele dintre aceste case uimitoare au fost bine conservate și se numără printre atracțiile de top din Kashan, alături de Grădina Persană Bagh-e Fin și Tape Sialk.
În scurta mea vizită de o zi făcută la Kashan, am vizitat Casa Borujerdi, Baia Sultan Amir Ahmad, Casa Tabatabaei. Pentru vizita acestor case am optat să-mi iau și un ghid turistic, de la o agenție de turism la care am intrat să schimb niște bani și cred că a fost o alegere bună.
Casa Tabatabaei a fost construită în secolul al XIX-lea și este considerată cea mai faimoasă și frumoasă casă istorică din Kashan și una dintre capodoperele arhitecturale ale Iranului. Casa conține mai multe corpuri decorate foarte frumos, iar în zona centrală găsindu-se un bazin de apă. Cel mai interesant mi s-a părut sistemul de ventilare, un sistem unic de aer condiționat numit „Badgir” (turn de vânt), extrem de necesar în climatul extrem de fierbinte al verilor iraniene.
Casa Borujerdi, a fost construită de Mehdi Borujerdi, un comerciant foarte bogat din Kashan. Construcția casei a început în 1857 și a durat 18 ani. Casa cuprinde două secțiuni principale: Andarooni sau interiorul și Biruni sau zona exterioară. Biruni, care era un loc pentru primirea oaspeților, a fost proiectat și împodobit într-un mod atât de fantastic pentru a impresiona toți oaspeții și vizitatorii, dar în contrast, Andarooni a fost proiectat simplu, cu puțin decor doar pentru a oferi o zonă confortabilă pentru familie și gospodăriilor. Decorațiile și ornamentele casei includ stucaturi, sticlă și oglinzi și fresce. Ca și la Casa Tabatabaei, în curtea principală există un bazin de apă.
Baia Sultan Amir, este o altă atracție de top din Kashan. Baia datează din perioada dinastiei Selciuk, în timp ce unii specialiști sunt de părere ca baia sultanului Amir Ahmad a fost de fapt construită în dinastia Qajar peste ruinele băii anterioare, care a fost distrusă de un cutremur. Arhitectura este una artistică, coloritul plăcilor de faianță fiind destul de fotogenic. Foarte interesant este însă acoperișul, cu mai ales datorită unor ochiri special construite pentru a permite pătrunderea luminii în baie.
Ultima oprire a fost la Abbasi Tea House. Aceasta este parte a Casei Abbasi, construită în secolul al XVIII-lea. Restaurantul situat la subsolul Casei Abbasi, oferă o atmosferă locală specifică, aici putându-se mânca preparate specifice regiunii. Eu m-am rezumat la o prăjitură și un ceai, folosind o zonă de la etaj, cu vedere excelentă în zona principală a restaurantului.
După vizita caselor persane, am mai făcut o scurtă vizită la moschee, fiind prima moschee șiită vizitată, după care am luat autobuzul către Teheran.
[Vizitat în 07.08.2019]
Leave a Reply