Kars

Orașul Kars a fost punctul terminus al excursiei mele din estul Turciei, pe care l-am vizitat. Motivul pentru care am ajuns aici a fost de fapt vizitarea sitului arheologic Ani, situat la peste 45 km spre est, chiar pe granița cu Armenia.

Kars are o istorie bogată, în secolele al IX-lea și al X-lea, fiind unui principat armean independent, ca mai apoi, în secolul al XI-lea să fie capturat de selgiucizi. În anul 1387 Kars-ul a fost cucerit de mongolii lui Timur Lenk, iar în 1514 a fost încorporat în Imperiul Otoman. Iranienii au asediat fără succes Kars-ul în 1731, iar în 1807 acesta a fost atacat de ruși. A urmat o perioadă foarte agitată pentru Kars, în 1855 acesta fiind cucerit de ruși și anexat oficial la Rusia în urma războiului ruso-turc din 1877–78. Orașul a fost returnat Turciei în 1918, apoi pentru o scurtă perioadă de timp, sa alăturat statului armean independent și, din 1921, a fost din nou transferat în Turcia. După cel de-al doilea Război Mondial, în perioada 1945–47, Uniunea Sovietică a încercat fără succes să recupereze orașul și să-l anexeze Republicii Socialiste Sovietice Armene.

Deși Kars-ul este poarta de acces spre situl arheologic Ani, este un oraș cu propria sa identitate și propriile atracții turistice, având o moștenire arhitectonică rusă, cunoscută local ca „stilul baltic”, stil regăsit la casele din zona istorică a orașului.

Principalul obiectiv este Castelul Kars situat dealul de lângă centrul istoric. Castelul a fost construit în 1153, distrus de invadatorii mongoli și reconstruit în 1579.

Chiar sub castel se găsește Biserica Apostolilor (Kümbet sau Moscheea Kethuda). Clădirea a fost construită ca biserică armeană în secolul al X-lea, iar după cucerirea orașului, otomanii l-au transformat într-o moschee în 1579. Mai târziu, când au venit rușii, a devenit din nou biserică, de data aceasta slujind credincioșilor ortodocși ruși. După ce turcii au preluat orașul, acesta a servit pentru un timp în scopuri nereligioase, ca depozit, iar în 1998 a redevenit din nou moschee.

Tot în această zonă se găsește și Old bridge, un pod de piatră din secolul al XV-lea, cu trei arcuri boltite, realizat complet din piatră de bazalt tăiată netedă. Podul s-a prăbușit în timpul unei inundații de primăvară din 1715 și a fost reconstruit mai târziu în 1719.

Lângă Biserica Apostolilor se găsește Evliya Camii (Mocheea Sfinților), care are o fațadă nordică deosebit de atractivă. Aceasta datează din secolul al XVI-lea și a fost construită pentru a-l comemora pe sfântul Hasan-i Harakani din secolul al XI-lea, care a adus islamul inspirat de sufi în această regiune a Anatoliei înainte de a fi martirizat în Kars. Mormântul acestuia este amplasat în colțul de sud-est moscheii și este un important loc de pelerinaj.

Ultimul obiectiv de top din Kars pe care l-am vizitat a fost Muzeul Kars (Kars Müzesi). Muzeul Kars a fost înființat în 1959, are exponate arheologice din epoca timpurie a bronzului din orașul Ani, perioadele romane și Urartu și, de asemenea, din epocile otomane și selgiucide. La etaj sunt expuse niște covoare vechi țesute și caftane otomane. În exterior sunt expuse mai multe pietre funerare care datează din perioadele selgiucizilor și otomanilor.

În drum spre Muzeul Kars am trecut și pe lângă Moscheea Fethiye (Fethiye Camii), construită de ruși în 1885 ca biserică, și transformată în moschee în ultimele decenii, dar pe care n-am vizitat-o.

[Vizitat în 03-04.08.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*