Jodhpur: Mehrangarh Fort & Clock Tower area

În Jodhpur nu am avut nimic special aranjat, fiind o destinație aleasă în ultimul moment. Din nefericire nici secțiunea din Lonely Planet cu orașul nu am avut-o completă. De dimineață ne-am trezit pe la 8 urmând ca micul dejun să-l servim la 8.30. La 8.15 m-am dus și am dat comanda iar la 8.30 eram toți la restaurant. Din păcate am fost nevoiți să așteptăm aproape 1,30 ore ca sa ne sosească mâncarea și aia venită în etape, întâi dulcele și pe urmă săratul.

Deși la intrarea in hotel era un mesaj de avertizare în legătură cu tuk-tuk-urile cum am ieșit din hotel am luat primul tuk-tuk ieșit în cale. I-am cerut să ne ducă până la una din porțile complexului Mehrangarh (menționată în ghidul românesc de la National Geographic ca început de traseu), motiv pentru care individul ne-a parașutat în mijlocul unei străzi fără nimic turistic în ea. De fapt poarta exista fără să fie însă și un obiectiv turistic. De aici am pornit pe jos spre fortul Mehrangarh. Pe drum am făcut o mică escală la mormintele maharajahilor de Jodphur adică la Jaswant Thada. Mausoleul este un monument de marmură albă construit în 1899 de maharajahul Sardar Singh în memoria maharajahului Jaswant Singh II. Jaswant Thada este locul tradițional de incinerare al conducătorilor din Jodhpur. În afară de mausoleu mai sunt și niște chioșcuri frumos sculptate, o grădină îngrijită cu mai multe niveluri, precum și un mic lac, cu multe păsări protejate pe la noi.

După morminte am ajuns în scurt timp la Fortul Mehrangarh. La fort nu am putut să nu remarcăm faptul că în prețul biletului era inclus deja și audio-ghidul. Mehrangarh Fort este unul dintre cele mai complexe și impresionante forturi din Rajasthan. În cadrul fortului se pot vedea un complex de clădiri, curți interioare, săli cu exponate (raritate pentru India) și grădini exterioare. Una din primele escale am făcut-o lângă intrare unde am putut vedea un turn în care se mai păstrează urmele de la ghiulelele de tun din timpul unuia dintre războaiele purtate pe aici. În interior am vizitat rând pe rând expozițiile de textile, arme, picturi, coșuri pentru elefanți etc., precum și sălile cu diferite destinații din palat. Pe una dintre laturi, cu vedere la oraș, este o expoziție de tunuri.

Spre final am poposit la grădini, amenajate frumos în ultimii ani. În aceeași zonă vreo 20 turiști se dădeau pe tiroliană, un pachet turistic care include mai multe segmente, inclusiv pe deasupra unui lac.

De la fort am plecat spre oraș pe poteca din imediata apropiere a fortului. În câteva minute eram deja la intrarea în orașul vechi, zonă plină de hoteluri, restaurante și magazine de suveniruri.  Noi ne-am oprit să mâncăm la Haveli Guest House, un hotel din imediata apropiere a hotelului nostru, dar ceva mai modern și mai înalt, adică cu o priveliște mai bună.

Ne-am continuat ziua cu o tură prin centrul vechi, mergând în zona Clock Tower și explorând zona bazarului Sadar. În plus, la librăria de lângă una din porțile bazarului, fetele și-au “tras” picturi hena tradiționale pe mâini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*