
După o primă zi în Iordania destul de lungă, care a început după aterizare de la 3 noaptea, a continuat cu vizita la castelele din deșert și continuată seara cu vizită în Aman, în cea de-a doua zi am pornit spre Jerash pe la ora 8.00 cu o listă destul de mare de obiective de vizitat. Cu puțin timp înainte de ora 9.00 eram deja la casa de bilete de la intrarea în situl arheologic (tarif de vizitare 8 JOD/persoană).
Jerash-ul are o istorie lungă, care începe prin Neolitic, însă a devenit oraș în vremea lui Alexandru cel Mare prin 333 – 331 î.e.n. A fost cucerit de romani în anul 63 î.e.n. și inclus în provincia romană Siria, iar mai apoi aparținând de provincia Decapolis. În anul 90 a fost inclus în provincia romană Arabia, din care făcea parte și Philadephia (adică Aman). Denumirea dată de romani orașului a fost Gerasa. Perioada de prosperitate a orașului a început în a doua jumătate a secolului I. Invazia persană din anul 614 a condus la un declin rapid al Gerasei. Cu toate acestea, orașul a continuat să se dezvolte în timpul perioadei Umayyad, până în anul 749, când un cutremur major a distrus o mare parte din Gerasa și împrejurimile sale.
Jerash este considerat unul dintre cele mai importante și mai bine conservate orașe romane din Orientul Apropiat, fiind comparat cu Pompei prin dimensiunea, gradul de excavare și nivelul de conservare, cu mențiunea că Jerash-ul n-a fost acoperit de lava unui vulcan ca Pompei-ul (acum după ce am vizitat și Pompei-Herculaneum și Efes, pot spune că Jerash este pe locul trei în ceea ce privește siturile romane după cele 2).
Sosind printre primii am profitat din plin de lipsa de turiști, mai ales la principalele atracții, dar și de vremea puțin înnorată și relativa răcoare (impropriu spus, mai degrabă lipsa caniculei). Ne-am început vizita la Arcul lui Adrian, un fel de arc de triumf impresionant, construit în onoarea împăratului Adrian în anii 129-130, când acesta a vizitat Jerash-ul. Imediat după acesta este hipodromul, unde se pare că se țin ceva spectacole și în prezent. Intrarea oficială în complexul arheologic se face la Poarta sudică, unde când am ajuns noi niște localnici instalau ceva cabluri, probabil pentru show-uri nocturne de tip Sound & Lights. Ne-am continuat vizita oprindu-ne rând pe rând la obiectivele semnalate și zăbovind mai mult la cele importante, printre care Forumul Oval, Teatrul Sudic, Biserica lui Theodor (catedrala), Templul lui Artemis, Teatrul din Nord etc. Probabil cel mai impresionant este Templul lui Artemis, unde s-a făcut și ceva restaurare.
Conform indicațiilor turistice vizita durează între 2 și 4 ore și se recomandă vizita fie dimineața până în ora 11, fie după amiaza după ora 4, când nu este foarte cald. Situl este foarte mare, iar de la un capăt la celălalt sunt vreo 2 km. Noi ne-am început vizita numai bine pe la 9 și pe la 11.30 eram gata. Deja crescuse temperatura și complexul începuse să se aglomereze, numai bine să mergem mai departe.
Leave a Reply