Jeju: proteste de stradă

Într-una dintre pauzele de prânz de pe perioada Congresului IUCN din Jeju, am vrut să trec strada până la Marea Moscheea din Djenne – Mali (!!!) aterizată în Jeju. Numai că n-am ajuns până acolo, strada fiind plină de demonstranți. Pașnici !

De obicei congresele din domeniul conservării naturii sunt lipsite de proteste majore, acelea fiind asociate cu alte categorii de întruniri. Numai că aici, chiar în apropierea centrului de conferințe, guvernul țării gazdă avea în plan construirea unei baze militare navale, se pare cu impact puternic asupra mediului. Protestele veneau în sprijinul mai multor rezoluții depuse de diverse organizații împotriva bazei navale.

Deși mesajul lor era unul ferm, susținut și de informații cu privire la unii lideri arestați de guvern, demonstranții erau pașnici, la fel și forțele de ordine care îi înconjurau. Mult mai vehemenți erau ”invitații”, majoritatea din America de Sud, care țineau discursuri de susținere a demonstrației.

A doua zi a marina militară coreeană s-a prezentat prompt la congres ”demonstrând” și mai pașnic în favoarea bazei militare. În plus aceștia au fost pregătiți să ofere informații celor interesați despre impactul bazei navale  asupra mediului.

În cele din urmă rezoluțiile au generat o serie de dezbateri finalizate cu cântec în ultima zi, la care presa ba a fost invitată afară, ba a fost rechemată, la fel ca și reprezentanții protestatarilor. Într-un final s-a reușit în sfârșit să se voteze respingerea rezoluției, cu o largă majoritate de abțineri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*