Palatul Iolani – Honolulu

Cu toate că am stat în Honolulu vreo săptămână, am fost destul de ocupat așa că n-am apucat să vizitez aproape nimic. Totuși, într-una dintre zile am decis că ar fi cazul să iau pulsul orașului, așa că am luat un autobuz de la Ala Moana Center, situat în apropiere de  Hawaiʻi Convention Center și după 15 – 20 minute eram deja la Palatul Iolani, distanța fiind de numai vreo 3 kilometrii (pe varianta directă).

Palatul Iolani a fost construit pe locul unei vechi case tradiționale Hale Alii (Casa șefului), care a fost reședința regelui Kamehameha al III-lea când acest a mutat capitala de la Lahaina la Honolulu. Palatul s-a construit între 1879 și 1882, pe vremea domniei regelui Kalākaua. Regele Kalakaua a fost primul rege hawaiian care a vizitat Statele Unite, care a călătorit în întreaga lume, lucru care s-a reflectat în plin în arhitectura palatului, în stilul renascentist hawaiian. Pentru decorarea palatului, au fost comandate cele mai fine obiecte de mobilier din întreaga lume, iar Palatul a rivalizat cu maiestatea castelelor europene. Mai mult decât atât, palatul a avut primul sistem electric de iluminare din Hawaii, toalete și telefoane.

În 1891, Regele Kalakaua a murit, iar sora sa Liliʻuokalani a devenit regină. Din păcate în 1893 regina Liliʻuokalani și monarhia hawaiiană au fost răsturnate. Noul guvern s-a mutat în palat, acesta devenind clădirea executivă a Republicii Hawaii. În acest moment, regina Liliʻuokalani a fost ținută prizonieră în propria casă, iar mare parte din mobilier a fost vândut la licitație. În prezent aproximativ jumătate din mobilierul original a fost recuperată de la diferiți proprietari privați din întreaga lume. Totodată, Palatul Iolani este singurul palat regal din SUA.

Pentru acces a trebuit să aștept vreo 15 minute în curte, până am fost preluați o un ghid voluntar, o mamaie de vreo 100 și un pic de ani. Partea bună a fost că era nu știu ce sărbătoare, iar accesul a fost gratuit.

Vizita a început în fața scării interioare, din lemn de koa și a continuat pe traseul predefinit, trecând rând pe rând prin camera tronului, sala mare, apartamentele regelui și al reginei, camera în care regina Liliʻuokalani a fost ținută prizonieră.

Întregul tur a durat mai puțin de o oră, iar după aceasta am pornit să explorez împrejurimile. Chiar vis-a-vis este Aliʻiolani Hale, în față căreia este statuia Regelui Kamehameha I, iar în apropiere biserica istorică Kawaiahao, clădiri pe care vizitat ”din stradă”, înainte de a reveni la Hawaiʻi Convention Center.

[Vizitat in septembrie 2016 ]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*