Herodium

Herodium este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Israel și Palestina fiind inclus în lista Parcurilor Naționale din Israel. El a fost construit de regele Irod cel Mare între anii 23 și 20 î.e.n. Complexul era înconjurat de un zid dublu de 63 de metri în diametru și șapte etaje înălțime, în interiorul se găseau săli, curți și băi opulente. Era împărțit în două secțiuni: Herodium-ul de Sus, care conținea palatul. amplasat într-o cetate circulară pe un munte artificial în formă de con; și Herodium-ul de Jos, la poalele muntelui, care consta din numeroase anexe ale palatului pentru uzul familiei și prietenilor regelui și pentru birourile centrale ale capitalei districtului.

La moartea sa, Irod l-a lăsat moștenire pe Irodion fiului său, Archelau, care a domnit între anii 4 î.e.n. și anul 6 e.n. Când Archelaus a fost alungat, a fost construit între anii 23 și 20 î.Hr. a trecut în mâinile procuratorilor romani. În anul 66 e.n. Herodium-ul a fost cucerit de la romani de către un grup de rebeli evrei, care l-aum menținut 4 ani, până când a fost din nou cucerit de către romani. În anul 132 complexul a fost din nou ocupat de rebelii evrei, care luptau în revolta Bar Kochba, iar din anul 135, odată cu înăbușirea rebeliunii, Herodium a fost abandonat timp de câteva sute de ani. Între secolele al V-lea și al VII-lea, un grup de călugări bizantini și-a stabilit reședința printre runinele complexului, construind și 4 biserici. Ulterior, în timpul cuceririi arabe din secolul al VII-lea, Herodion a fost abandonat din nou și a rămas pustiu vreme de mai multe secole, până când beduinii s-au stabilit în zonă.

În 2007, un arheolog israelian a susținut că a descoperit mormântul regelui Irod la jumătatea dealului de pe versantul nordic al Irodionului, într-un loc care corespunde direct cu o descriere a locului de înmormântare a acestuia.

Am vizitat complexul după ce am făcut o escală la Hebron, accesul fiind posibil cu Israel Pass, biletul de acces pentru toate parcurile israeliene. Principala atracție este zona superioară unde am urcat din zona de parcare și centrul de vizitatori, unde există o machetă a întregului parc.

Aici se află palatul, care a fost parțial dezgropat și reconstruit. Am intrat în cele câteva încăperi deschise publicului, ocolind mai multe schele și am coborât pe niște tuneluri până în zona în care se pare că s-a descoperit mormântul lui Irod, de unde se vede destul de bine zona inferioară a complexului.

Întreaga vizită a durat circa o oră, iar de aici am plecat mai departe spre următorul obiectiv, Mănăstirea Mar Saba.

[Vizitat în 25.11.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*