Herculaneum

Erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 a acoperit nu numai orașul Pompei, ci și orașul Herculaneum sau Ercolano, oraș situat pe cealaltă parte a vulcanului. În vreme ce erupția vulcanului a acoperit orașul Pompei cu un stat mare de cenușă și noroi, Herculaneum a fost acoperit de lava topită cu o grosime de 20 de metri. Acesta este motivul pentru care casele erau mult mai bine conservate decât în Pompei, materialele organice fiind conservate într-un mediu uscat și etanș, iar pe măsură ce lava s-a răcit, roca formată a fost atât de dură încât situl a fost protejat de-a lungul timpului, inclusiv de jafuri. Lava vulcanului a păstrat intacte inclusiv etajele superioare, unde au fost descoperite piese de mobilier și chiar tablouri, unele dintre cele mai valoroase descoperiri arheologice fiind expuse în Muzeul Național de Arheologie din Napoli.

Herculaneum a fost descoperit întâmplător în anul 1709, în timpul construcției unei fântâni. Din acel an, orașul a devenit o destinație importantă a arheologilor, făcându-se constant săpături, cele mai extinse începând însă în 1927. Până în prezent, din tot parcul arheologic au fost excavate circa 5 ha din cele 20 ha identificate.

Spre deosebire de Pompei, Herculaneum se poate vizita mult mai ușor, putând să te plimbi ușor printre case. Mai mult, prin amplasarea sa într-o vale, se poate vedea întreg orașul de pe poteca de acces de deasupra, fiind un excelent punct de belvedere. Foarte interesată și expresivă este și secțiunea cu trupurile oamenilor prinși de lava vulcanului, lucru care nu se vede la Pompei.

Datorită importanței sale istorice, precum și a descoperirilor arheologice de aici, foarte bine conservate, Herculaneum a fost inclusă în anul 1997, împreună cu Pompei și alte obiective din zonă, în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO.

În afară de situl arheologic, la Herculaneum am avut ocazia să vedem și Vila Campolieto, construită în anul 1775. Vila Campolieto este considerată cea frumoasă vilă din zona Vezuviului, fiind amplasată în zona cunoscută sub numele de „Miglio d’oro” (Mila de Aur), de-a lungul străvechiului Drum Regal către Calabria, cu reședințe nobiliare importante din epoca Bourbon.

[Vizitat în 27.12.2018]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*