Hasankeyf

Hasankeyf a fost marea dezamăgire a excursiei mele din estul Turciei din 2022. Mi-a dorit să vizitez această localitate în urmă cu circa 10 ani, când au apărut primele informații despre contrucția unui baraj pe râul Tigru, care să urma să inunde o istorie de mai multe mii de ani, după unele surse unele așezări săpate în piatră sunt datate ca fiind de aproape 10000 ani). Obiectivele arheologice importante de aici au făcut ca localitatea să fie protejată ca zonă istorică cu protecție specială încă din 1981.

Timpul a trecut, eu nu am reușit să ajung în zonă, așa că autoritățile turce au dus la finalizare proiectul, contruind barajul Ilısu (Ilısu Baraji), orașul vechi fiind inundat în 2020.

În compensare și pentru salvarea mai multor clădiri istorice, turcii au demarat contrucția unui parc arheologic pe malul noului lac de acumulare. Din pacate, momentul ales pentru vizită nu a fost cel mai bun din mai multe puncte de vedere, parcul arheologic nefiind încă finalizat.

Prima escală am făcut-o în partea dreaptă a complexului amenajat în zona unui mic golfuleț. Aici se regăsește Mausoleul lui Zeynel Bey, fiul lui Uzun Hassan, conducătorul dinastiei Akkoyunlu care a domnit peste Hasankeyf în secolul al XV-lea. Acesta are exteriorul acoperit cu desene geometrice și caligrafie realizate din mozaicuri albastre. Zona în care este amplasat este destul de mare, fără alte artefcte, mausoleul fiind mutat aici în perioada inundării zonei.

După mausoleu am plecat spre cealaltă zonă a parcului arheologic. Din păcate aici este încă șantier, așa că nu se pot vedea foarte multe lucruri. În plus, am nimerit și într-o zi de luni, în care noul muzeu de istorie construit în zonă era închis publicului.

Același lucru a fost și cu o potențială plimbare cu barca. Excursia cu barca este una din opțiunile prin care se pot vedea, de aproape, locuințele amenajate în peșteri, care au fost locuite de aproape 10000 ani, până în anii 70, dar și ceea ce a mai răams deasupra apei din podul vechi peste Tigru, construit în anul 1116 de către domnitorul Artuqid Fahrettin Karaaslan, și care este considerat a fi cel mai mare din perioada medievală. Din păcate, nicio barcă nu oferea exursii când am ajuns eu, așa că m-am mulțumit să văd grotele de pe malul opus de la foarte mare distanță.

Sper ca într-o bună zi să revin la Hasankeyf și să am posibilitatea să vizitez întreg parcul arheologic, dar și posibilitatea unei excursii cu barca și, de ce nu, o plimbare pe malul opus, prin vechea așezare locuită de mii de ani.

[Vizitat în 25.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*