
Situate în zona de nord a Armeniei, mănăstirile Haghpat și Sanahin au reprezentat cel de-al doilea obiectiv major al circuitului meu prin țara caucaziană. Mănăstirile se află în zona văii Deded, în zona orașului industrial Alaverdi, unde am ajus mai târziu decât îmi propusesem inițial și pe o vreme destul de mohorâtă.
Prima escală am făcut-o la mănăstirea Haghpat. Aceasta datează din secolul al X-lea fiind ctitorită de regele Ashot cel Milostiv și de soția sa, regina Khosrovanush, care au comandat construirea celei mai vechi biserici a complexului, Biserica Sf. Nishan, în cinstea fiilor lor Smbat și Kiurike. Complexul mănăstiresc de la Haghpat conține diferite construcții, printre care se remarcă Biserica Sf. Grigorie și biserica mică cu dom Sf. Astvatsatsin, care au fost contruite ulterior, până în secolul al XIII-lea.
Mănăstirea Haghpat a fost construită în stilul arhitectonic religioas armean, care reprezintă o fuziune dintre arhitectura tradițională a regiunii și arhitectura ecleziastică a Imperiului Bizantin. Aceasta a fost cândva unul dintre cele mai mari centre de știință, cu o colecție bogată de manuscrise. Avea spații pentru copierea manuscriselor bibliotecii, plus cantine și universități.
După o vizită destul de scurtă, determinată atât de ploaia de afară, cât și de dorința de a nu mă prinde noaptea înainte de a ajunge la Mănăstirea Sanahin, am pornit mai departe, următoarea escală fiind pe drumul care merge paralel cu râul Deded și orașul Alaverdi. În zonă se regăsește podul Sanahin, un pod de piatră care a fost păstrat în forma sa originală din secolul al XIII-lea. Am decis să nu mai cobor la pod, așa că m-am mulțumit să-l văd de de la distanță, din locul în care am oprit mașina.
Următoarea escală a fost Mănăstirea Sanahin. Principala atracție de aici este Biserica Sf. Astvatsatsin, construită în secolul al X-lea, impul domniei regelui Abas I Bagratuni, de către clericii armeni expulzați din Bizanț. În afară de Biserica Sf. Astvatsatsin, Mănăstirea Sanahin mai cuprinde și bisericile Sf. Amenaprkich (Măscumpărătorul) și Sf. Grigor, construite între secolele al X-lea și al XIII-lea. Biserica Sf. Astvatsatsin este asemănătoare cu structurile de cult georgian din acea vreme – fațada în formă de cruce încoronată cu cupolă mare sprijinită pe tambur rotund.
Complexul format de Mănăstirie Haghpat și Sanahin, precum și podul Sanahin, au fost înscrise pe lista patrimoniului UNESCO în 1996 (Haghpat) și în 2000 (Sanahin).
[Vizitat în 07.05.2022]
Leave a Reply