Seul: Palatul Gyeongbokgung

În momentul în care mi-am rezervat excursia în DMZ, am știut de unde voi fi preluat, dar habar nu aveam unde o să fiu lăsat la final. Ca să fiu sincer nici nu am dat prea mare importanță acestui lucru. Întâmplarea a făcut ca ultima escală din excursie, la un centru de prelucrare a ametistului, să fie nu departe de Palatul Gyeongbokgung. După ce i-am zis la revedere ghidului, m-am îndreptat repede spre palat. Era destul de târziu, dar până la închidere mai aveam circa o oră.

Palatul Gyeongbokgung este cel mai mare și mai vechi palat al Dinastiei Joseon, construit  în 1395, la numai 3 ani de la venirea la putere a acestei dinastii. O dată cu invazia japoneză din 1592, palatul a fost incendiat, fiind reconstruit ulterior în 1867, perioadă în care celelalte palate au jucat rolul de centru al puterii. Sub pretextul amenajării zonei pentru o expoziție în 1915 japonezii au distrus din nou palatul. În cele din urmă a fost restaurat complet în 2007.

Intrarea în complex se face pe poarta Gwanghwamun, principala și cea mai mare poartă din palat. Față de celelalte palate din Seul aici spațiile sunt mult mai mari, iar ca fundal se văd munții Bugakasan.

Vizita a fost la liber, adică fără ghid, așa că am folosit ca principal mijloc de orientare broșura luată de la casa de bilete.  În timpul scurt avut la dispoziție am încercat să acopăr cât mai bine tot complexul, așa că vizita am făcut-o mai pe fugă. În cele din urmă, au apărut și oamenii cu cheile, așa că a trebuit să mă grăbesc și mai tare, ca nu cumva să fiu încuiat în palat și să pierd și avionul de a doua zi. Chiar eram aproape să fiu închis într-una din curțile interioare din complex. Cu toate acestea, cred că am acoperit cât de cât întregul complex și a meritat osteneala, mai ales că era ultima șansă (și aceea nesperată) pe care am avut-o să vizitez și acest palat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*