Gwalior

După ce am luat micul dejun în cameră, am făcut check-out-ul și am pornit cu un tuk-tuk spre fortul de la Gwalior. Complexul de la Gwalior este impresionant mai ales prin zidul palatului foarte înalt și foarte frumos sculptat, unul din cele mai frumoase forturi hinduse. Cât despre interiorul său, aș putea spune că lasă mult de dorit. Practic dintr-o curte interioară intri în niște încăperi labirintice și fără lumină. Există un nene acolo care tot iți bate apropouri să-l închiriezi cu tot cu lanternă, însă noi l-am refuzat. Iurie a folosit lanterna de la telefonul mobil, însă după mai multe suișuri și coborâșuri am renunțat. Părerea mea că este păcat că un astfel de palat nu dispune de niciun fel de amenajare.

Tot în zonă mai sunt niște temple care merită vizitate. Ca să ajungem la ele am pornit mai departe, trecând pe lângă o școală militară (nea-m dat seama după elevii în uniforme militare care se uitau la noi ca la mașini străine). În scurt timp am ajuns Teli ka Mandir, considerat unul dintre cele mai interesante temple hinduse prin arhitectura sa specifică, care este de fapt o combinație între acoperișul dravian și decorațiunile indo-ariene.

Ne-am continuat circuitul pe niște străzi ca vai de capul lor și am ajuns la Sasbahu temples situate lângă zidul de est al fortului. Practic sunt 2 temple: Mother in law (dedicat lui Vishnu) și Daughter in law (dedicat lui Shiva). Ele sunt construite pe undeva prin secolele IX-XI și, ca de obicei, abundă de decorațiuni.

Se pare ca n-am fost inspirați să mergem și la sculpturile în stancă, care sunt prezente pe undeva prin zonă, așa că ne-am întors. Am coborât și la poarta de jos a palatului am intrat pentru o vizită scurtă și la Muzeul arheologic de stat, destul de mic ca dimensiuni și exponate, raportat la valorile culturale ale zonei.

Ne-am întors la hotel cu gândul la masa de prânz și drumul spre Agra. Am ales să mâncam la hotel. Cum nu aveau restaurant, am fost invitați într-o cameră unde am servit prânzul în regim “room service”.

După prânz am pornit spre gară. Deși aveam bilete la o oră rezonabilă, urmând să facem circa 1 oră și ceva până la Agra, am avut neșansa ca trenul sa aibă peste 1 oră întârziere, deși plecarea era chiar din Gwalior. Așa că la Agra am ajuns când deja era întuneric. Aici am fost asaltați de mai mulți șoferi de tuk-tuk care își ofereau serviciile la un preț umflat bine, doar eram în orașul Taj-mahalului. Am negociat dur și în scurt timp am ajuns la hotel. A doua zi urma Taj Mahalul, iar noi trebuia să ne trezim la ora 6 (că doar așa spunea Lonely Planet !!!).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*