
Pentru ultima zi în Guilin nu am avut nimic pregătit. Inițial mi-am propus să merg la Yahgsho pentru o jumătate de zi, lucru care ar fi însemnat ca totul să fie pe fugă. În cele din urmă am optat pentru încă unul din parcurile orașului: Seven Star Park.
Parcul este probabil cel mai mare din Guilin, cu o suprafață de circa 120 ha. Denumirea sa provine de la faptul că cele șapte vârfuri din interiorul său (patru vârfuri ale muntelui Putuo și trei ale muntelui Crescent), au forma Carului Mare. Parcul este o „mostră” a tot ceea ce reprezintă zona, cu ape, vârfuri peșteri etc.
Prețul de intrare (inclusiv cu vizitarea peșterii) este de 105 RMB. Imediat după intrare se găsește una dintre emblemele Guilinului și anume Cămila. Toata lumea se pozează cu ea: fotografii simple, fotografii în costume tradiționale, fotografii de nuntă etc. Eu am pozat doar stânca. Am plecat mai departe în direcția peșterii.
Peștera se vizitează în grup, iar intrarea se face odată la o oră. Eu am ajuns cu vreo 10-15 min înainte de intrare. Era prezent și un ghid, care bineînțeles vorbea doar limba chineză (eram singurul non-chinez). Toată peștera este betonată și cred că se poate merge și cu o mașină, dacă n-ar exista câteva pasaje cu scări. Peștera are niște spatii foarte mari, cea mai mare sală având înălțimea de 27 m și lățimea de 49 m. Iluminatul este din plin, însă pe sectoare, așa că a trebuit să mă deplasez în ritmul grupului, adică în viteza de melc și ascultând textul în chineză.
Pe la jumătatea peșterii am avut parte și de spectacole. Într-un sector special amenajat o femeie în vârstă aparținând unei minorități etnice din China ne-a arătat cum își împletește părul lung de vreun metru și jumătate (parte a unui rup etnic care se pare că nu se tund niciodată), în vreme ce o alta ne-a arătat un gât alungit de inele. Bineînțeles totul are ca scop un mic bacșiș pe care turiștii ”trebuie” să-l lase.
Ca și în Reed Flute Cave și aici am avut parte de „ateliere” foto, în care chinezii au obiceiul să se îngrămădească pentru poze cu cele mai spectaculoase formațiuni ale peșterii. Economie de piață. Protecție zero, iar ieșirea s-a făcut printr-o altă parte a muntelui.
Leave a Reply