Grenadines Island Group: Bequia

Grenadine reprezintă un grup de 35 de insule mici situate între Grenada și Saint Vincent. În general, relieful insulelor este vulcanic, cu câteva promontorii, dar și cu zone joase, care se ridică puțin deasupra mării. Deși multe dintre insule sunt locuite și folosite pentru agricultură, iar apele din jurul acestora sunt folosite pentru pescuitul comercial, o mare parte a Grenadinelor este încă într-o stare relativ netulburată. Cele mai mari insule din Grenadine sunt Carriacou în Grenada (3400 ha) și Bequia în Saint Vincent(1800 ha).

Întreaga zonă a Grenadinelor este remarcată pentru peisajele sale frumoase, plajele spectaculoase și diversele habitate marine, care includ recife de corali, mangrove și colonii de păsări marine. Insulele oferă și un habitat preferat de țestoasele marine, care își depun ouăle pe plajele din zonă.

Dincolo de atracțiile naturale, patrimoniul cultural este asociat cu perioada de descoperire și colonizare a Americii, fiind un loc de popas și aclimatizare înainte de a porni spre destinațiile finale, în special din America de Sud. Acest lucru a condus și la construcția unui sistem de fortificații coloniale pe tot cuprinsul insulelor. Totodată, insulele au și o istorie pre-columbiană cu mai multe situri care cuprind petroglife (artă rupestră reprezentată de gravuri pe rocile din zonă).

Valoarea naturală și culturală s-a concretizat în includerea Grenadinelor pe lista provizorie a siturilor patrimoniului mondial UNESCO de către Saint Vincent și Grenadine, în anul 2012, cu un număr de 13 insule, și de către Grenada în 2013, cu un număr de 11 insule.

În excursia mea din Saint Vicent și Grenadine am vizitat insula Bequia, cea mai nordică dintre cele 35 insule din Grenadine. Accesul pe insula Bequia este relativ ușor, existând feribot între cele două insule, asigurat de compania Bequia Express. Fribotul pleacă din Kingston, din terminalul de feriboturi și ajunge în Port Elizabeth, în circa o oră, distața dintre cele două insule fiind de circa 15 km. Prețul biletului este de 55 Dolari Est-Caraibian, dus-întors (luat separat este puțin mai scump).

Mult timp Bequia a fost considerată prea inaccesibilă pentru a fi colonizată, aici locuind doar membri ai triburilor Kalinago și Arawaks, care foloseau insula pentru pescuit și agricultură. Colonizarea insulei a început în secolul al XVII-lea, când mai multe nave postugheze și olandeze au naufragiat în zonă. Ulterior, zona a intrat sub controlul Marii Britanii, ca urmare a Tratatului de la Utrech (1713-1715). În secolul al XVIII-lea Bequia a trecut sub controlul francez, însă după Tratatul de la Paris din 1763, Insulele Saint Vincent și Grenadine au revenit Marii Britanii.

Bequia are și o istorie legată de vânătoarea de balene, activitate care a fost introdusă de vânătorii de balene yankei în secolul al XIX-lea, în prezent fiind unul dintre puținele locuri din lume în care vânătoarea de balene este încă permisă.

În prezent Bequia este foarte populară în rândul pentru iahturile de croazieră, expați și turiști, golful din Port Elizabeth fiind plin de iahturi. Eu am petrecut în Bequia mai bine de o jumătate de zi, pelcând din port și urmând o potecă de-a lungul țărmului până la plaja Prințesa Margareta, în interiorul Admiralty Bay de pe coasta de vest. În zonă sunt mai multe restaurante, pensiuni și hoteluri, dar și centre de scufundare. Plaja nu era foarte aglomerată, perioadele turistice de vârf fiind de fapt Paștele și perioada Festivalului Muzicii. În mod cert, Bequia este unul dintre locurile ideale de relaxare și aș reveni cu plăcere acolo pentru un sejur mai lung.

[Vizitat în 02.05.2024]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*