Grenada Underwater Sculpture Park

Grenada este o destinație turistică apreciata pentru plajele sale dar și pentru recifele din jurul său. Una dintre atracții este parcul de sculpturi subacvatice din Golful Molinere. Pentru a ajunge aici, am optat pentru cea mai simpla metoda și anume o excursie de snorkeling de 2 ore, cu EcoDive, probabil cea mai mare companie de scufundări din Grenada. Excursia a fost din Grand Anse, unde este și sediul centrului de scufundări.

Prima escală am făcut-o în Molinere Bay Marine Protected Area, unde am avut ocazia să mă re familiarizez cu snorkelul și să-mi și testez husa de protecție a telefonului. Am aflat cu aceasta ca telefonul nu este cea mai buna opțiune pentru fotografii subacvatice, întrucât presiunea apei și husa te împiedică destul de bine sa controlezi butoanele sau ecranul telefonului. Cât despre recif, acesta pare destul de afectat în urma uraganului Ivan, care a distrus în mare parte Grenada în septembrie 2004 (vântul ajungând atunci la 270 km/oră), iar prin comparație cu alte recifuri din alte părți ale lumii, mi s-a părut destul de “sărăcăcios”. Cu toate acestea, am văzut ceva corali și mai multe specii de pești, așa ca per total, a fost o scufundare bună.

Cea de-a doua oprire a fost la parcul de sculpturi subacvatice situat nu foarte departe. Parcul de sculpturi subacvatice din Golful Molinere a fost prima dintre grădinile subacvatice ale lui Jason de Caires Taylor, fiind apreciat la nivel mondial ca fiind primul de acest gen și listat de National Geographic ca una dintre cele 25 de minuni ale lumii.

Parcul conține 75 de statui acoperind o suprafață de 800 de metri pătrați, statui care sunt amplasate pe niște petice de nisip și rigole formate între formațiunile de rocă naturală. Statuile sunt amplasate la adâncimi de 5-8 metri și sunt accesibile la scufundări, snorkelling și bărci cu fund de sticlă, cu plecări din St. Georges și Grand Anse.

Golful Molinere a suferit daune considerabile din cauza uraganului Ivan în 2004, iar amplasarea acestor structuri artificiale a oferit o nouă bază pentru proliferarea vieții marine. Un ciment durabil cu pH neutru oferă o platformă stabilă și permanentă, care este texturată pentru a permite polipilor de corali să se atașeze de sculpturi. În plus, parcul ține turiștii departe de puținele recife fragile din apropiere care nu au fost afectate de uraganul Ivan, inclusiv adiacentul Flamingo Bay. Parcul de sculpturi a jucat un rol esențial în desemnarea de către guvern a zonei ca zonă marină protejată.

Principalul grup statuar de aici este Vicisitudes, care prezintă un grup de copii ținându-se de mână cu fața spre curenții oceanici bogati în nutrienți. Distribuiți de la copii cu medii diverse, aceștia sunt un simbol al unității și rezistenței, însă la nivel local, a fost interpretat ca un tribut adus sclaviei datorită conexiunilor structurale asemănătoare cătușelor și a proximității de Oceanul Atlantic și de Pasajul de Mijloc.

O altă statuie, solitară este ”Corespondentul pierdut”, un bărbat care stă la un birou cu mașina de scris. O colecție de articole din ziare, datând din anii 1970, acoperă desktop-ul, unele dintre ele raportând povești dintr-o perioadă din istoria Grenadei înainte de revoluție. Piesa reflectă asupra modului în care comunicațiile se schimbă atât de rapid.

În 2023 parcul de sculpturi subacvatice din Golful Molinere a fost extins, aici fiind amplasate un număr de 27 statui noi.

[Vizitat în 04.05.2024]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*