Golful Dwejra

Nu putem să ajung în Gozo fără să trag o fugă și pe coasta vestică a insulei, una dintre cele mai frumoase și interesante zone din Malta. Am ajuns acolo relativ repede, cu un autobuz pe care l-am luat din Victoria, după ce am revenit de la Templul Ggantija și Xaghra.

Coasta vestică reprezintă una dintre cele mai spectaculoase repere naturale ale Maltei. Prima oprire am făcut-o la Dwejra (Marea Interioară). Aceasta este o lagună interioară apreciată atât de înotători, cât și de amatorii de caiac. Golful este legat direct de mare printr-o peșteră lungă de 60 de metri, care are conexiune cu locul în care a existat Fereastra Azure.

De la lagună am pornit spre mare. După câțiva zeci de metri, un indicator blochează accesul către Fereastra Azure și pericolul pe care îl reprezintă poteca. De fapt, cu numai vreo două luni înainte de a ajunge eu aici, fereastra s-a prăbușit în timpul unei furtuni, existând riscul și alte porțiuni din zona de faleză să se prăbușească.

Mi-am continuat drumul spre mare pe altă potecă și de la înălțimea falezei am putut să văd peisajul de la nivelul mării, unde se distingea foarte clar un bazin extraordinar. În plus, priveliștea de-a lungul falezei, cu stânci modelate de-a lungul timpului, creează un peisaj deosebit. Am coborât la nivelul mării și, impulsionat de alți turiști, am făcut o baie în ”piscina” naturală. Dacă nu mă înșel, cred că a fost prima baie în mare pe care am făcut-o vreodată în luna aprilie în Europa.

După ce m-am răcorit un pic, am pornit la o plimbare de vreo câteva sute de metrii mai spre sud, unde se distinge o stânca Ciuperca, un alt reper natural care nu trebuie ratat. Chiar în zona stâncii se găsește Golful Dwejra, un punct de ancorare preferat pentru bărcile cu vele și iahturi, puține la număr când am ajuns eu. Am revenit la parcare pe o altă potecă, care trece prin apropierea unor adăposturi vechi săpate în versant.

Cu regretul că nu am avut mai mult timp la dispoziție, am plecat spre Victoria cu unul dintre ultimele autobuze ale zilei, în speranța că o să explorez mai bine zona cu altă ocazie.

    

[Vizitat în 28.05.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*