Galata Tower

Una dintre atracțiile turistice care nu trebuie ratate în Istanbul este Turnul Galata. Prima sa atestare datează din perioada împăratului bizantin Iustinian (anii 507-508), acesta numindu-se Turnul lui Hristos. În anul 1348 turnul a fost reconstruit de comunitatea de genovezi stabilită în capitala Imperiului Bizantin, ca turn de observație pentru comerțul din zona Bosforului.

În perioada otomană, mai precis în secolul al XVI-lea, turnul a fost folosit ca închisoare, pentru ca două secole mai târziu aici să fie găzduită o garnizoană militară. În secolul al XIX-lea, turnul a devenit un turn de veghe pentru incendii (un fel de Foișorul de Foc).

În anul 2020 Turnul Galata a fost adăugat pe lista indicativă UNESCO a siturilor patrimoniului mondial, alături de alte 8 fortificații și punce comerciale genoveze din zona Mării Negre și Mării Mediterane.

Ca să vizitez turnul am stat la o coadă de vreo 30 minute (se pare că am fost norocos), după care am urcat până în vârf cu liftul. De pe terasă exstă o priveliște extraordinară asupra întregului Istanbul, dar mai ales asupra Bosforului și Cornului de Aur.

[Vizitat în 30.03.2013]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*