
Am vizitat Abu Dhabi pe perioada festivalului Al Hosn, un festival anual organizat între 13 și 22 ianuarie. Festivalul își propune să promoveze tradițiile locuitorilor din Emirate, punând accent pe ospitalitate, mâncare, îmbrăcăminte, meșteșuguri și com tot ce se găsește și pe la noi la târgurile de tradiții populare, dar bineînțeles cu specificul lor.
Festivalul Al Hosn este organizat în zona Qasr Al Hosn, cel mai prețuit sit istoric din Abu Dhabi. Programul festivalului este de la 4 pm și până la miezul nopții, ultima intrare fiind la ora 10.30 pm. Prețul biletului de acces este de 24 AED, adică vreo 6 euro.
Cum era de așteptat, în interior am găsit cam de toate, de la o trupă care cânta muzică tradițională, la cămile și de la tarabe cu fructe locale la femei în port traditional, purtând o mască ciudată pe față, mai degrabă ca o protecție de nas, decât ca o burcă.
Una dintre principalele atracții a reprezentat-o standul cu șoimi, știut fiind că lumea arabă este mare amatoare de șoimărit. Aici cred că toți vizitatorii se opreau pentru poze cu cei doi șoimi, cu echipament de protecție pe cap.
Un alt stand la care am zăbovit maim ult a fost cel la care se vindea miere. Aici am avut ocazia să degust câteva sortimente de miere cu produsă prin polenizarea unor specii de arbori și plante care nu se găsesc pe la noi.
După plimbarea prin piață am pornit spre Qasr Al Hosn. Qasr al-Hosn, cunoscut și sub numele de Fortul Alb a fost construit în 1761 ca turn de veghe pentru apărarea singureu fântâni cu apă dulce din Abu Dhabi. În 1793 turnul a fost extins și transformat într-un mic fort, devenind și reședința permanentă a șeicului conducător. Forma actuală a fortului datează din 1930, când s-a făcut o extindere majoră a acestuia. Pe perioada festivalului Al Hosn fortul este deschis tuturor vizitatorilor, inclusiv unele încăperi care în restul timpului nu sunt accesibile.
[Vizitat în 20.01.2023]
Leave a Reply