Ferrara

Ferrara este un oraș situat pe râul Po, fiind totodată capitala provinciei cu același nume. Ferrara a devenit un centru intelectual și artistic care a atras cele mai mari minți ale Renașterii italiene în secolele al XV-lea și al XVI-lea, orașul devenind primul exemplu de urbanism renascentist italian și influența sa asupra peisajului.

Planul orașului și majoritatea clădirilor istorice datează din secolele al XIV-lea și al XV-lea, când Ferrara era condusă de familia Este. Ercole d’Este a fost unul dintre cei mai importanți patroni ai artelor din Italia de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea. Ferrara la acea vreme a devenit un centru cultural, renumit atât pentru muzică, cât și pentru artele vizuale.

Planul orașului a fost reproiectat în anul 1492, fiind construite noi străzi care leagă orașul renascentist de inima medievală și a adăugat noi fortificații. Centrul istoric este dominat de Castello Estense și de catedrala gotică. Castello are cam tot ce te-ai aștepta de la un castel medieval: poduri mobile, un șanț, turnuri, o temniță. Zonele superioare au fost reconstruite în secolul al XVI-lea, iar crenelurile au fost înlocuite cu terase și balcoane. Ansamblul clădirilor monumentale renascentiste din Ferrara a fost înscris în anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Am petrecut în orașul renascentist Ferrara doar câteva ore, însă plimbarea prin oraș a fost una destul de plăcută, cu toate că n-am vizitat în interior niciun obiectiv. Alături de oraș situl UNESCO cuprinde și siturile asociate acestuia din Delta Po, care includ (printre altele): reședințe ducale Este din Diamantina, Voghiera și Schifanoia, Villa della Mensa și orașele Cento și Comacchio, dar pe cale nu le-am vizitat cu această ocazie.

[Vizitat în 20.06.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*