Elvas

Am vizitat Elvas într-o escală pe drumul dintre Porto și Algarve. Micul orășel Elvas este situat la granița cu Spania, așa că vizitarea acestuia a însemnat un ocol, totuși acceptabil, ținând cont că țara nu este una foarte mare. Prima escală din Elvas am făcut-o la Alcamim Guesthouse, un hotel foarte frumos și curat situat lângă Poarta Olivença. De la hotel am pornit spre centru și am luat cina la Adega Regional, care se pare că este unul dintre cele mai bune și căutare restaurante din Elvas.

De dimineață am ieșit din centrul vechi pe Poarta Olivença și am făcut o scurtă escală la Fortul São Pedro, un fort mic, cu ziduri bine definite, dar cam neîngrijit.

Mi-am continuat drumul spre Apeductul Amoreira. Acesta este un apeduct a cărei construcție a început în secolul al XVI-lea și s-a finalizat 100 ani mai târziu. El a fost construit pentru alimentarea cu apă a orașului fortificat. Cu o lungime de circa 7 km, apeductul este cea mai importantă construcție din zona estică a Portugaliei. Am văzut inițial apeductul când am intrat în oraș, însă atunci când ești lângă el, este de-a dreptul impresionant, mai ales că în zona de lângă orașul fortificat acesta are patru niveluri de arcade susținute pe contraforturi.

Imediat lângă apeduct începe zidul orașului, așa că mi-am continuat vizita intrând pe poarta din vest a cetății. Aici este locul în care se pot vedea cel mai bine zidurile cetății Elvas (Muralhas de Elvas).

După vizita matinală, am pornit să vizităm Castelul Elvas, situat în interiorul orașului fortificat, dar în cealaltă parte a centrului vechi. Castelul nu este unul foarte mare li nici n-are cine știe ce expoziții, însă o plimbare pe metereze oferă o priveliște excelentă atât către oraș, cât și către zona înconjurătoare. El a fost construit inițial de către mauri pe un sit roman și reconstruit apoi in secolele al XIII-lea și al XV-lea.

De la castel am pornit către următorul obiectiv, Forte de Santa Luzia, care este situat la circa1,5 km de centrul vechi. Forte de Santa Luzia a fost construit în prima jumătate a secolului al XVII-lea, iar în prezent este amenajat ca muzeu militar, cu multe exponate din secolul al XVIII-lea. Chiar lângă intrare este și un tunel săpat în stâncă, care la vremea lui avea diverse utilizări.

După vizita la Fortul Santa Luzia am pornit spre ultimul obiectiv al nostru din Elvas, Fortul Nossa Senhora da Graça, fort situat în cealaltă partea a orașului. Drumul spre fort a presupus traversarea orașului, așa că am făcut o ultimă escală în centrul vechi la Biserica São Domingos. Biserica este situată în zona estică a centrului vechi și se pare că stă mai mult închisă, așa că noi am fost fericiți să o putem vizita. Biserica nu are un interior deosebit, însă este o clădire istorică ce datează de prin secolul al XVIII-lea, reconstruită pe locul unei biserici care data din secolul al XIII-lea. Pentru o vizită de 5 minute cred că a meritat să oprim și aici.

Ultima oprire am făcut-o la Fortul Nossa Senhora da Graça. Acesta este situat la circa 3,5 km de centrul vechi, într-o zonă înaltă pe Monte da Graça (Dealul Grației), care domină împrejurimile. Fortul a fost construit în secolul al XVII-lea și a jucat un rol important în disputele dintre Portugalia și Spania de la acele vremuri. Fortul este reprezentativ pentru fortificațiile sale în stil Vauban de la jumătatea secolului al XVIII-lea. Construcția este într-o stare foarte bună, nu are expoziții militare sau de vreun alt fel, însă merită din plin vizitată.

În mod cert vizita la Elvas a meritat ocolul pe care l-am făcut și cred că se poate vizita destul de ușor și într-o vizită de o zi de la Lisabona, fiind la vreo 200 km de Lisabona, drum pe autostradă.

[Vizitat în 17-18.08.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*