
Orașul Vagharshapat, cunoscut și ca Echmiadzin, este situat la circa 20 km de capitala Armeniei, Erevan. Istoria orașului este destul de veche și a început în secolul al VI-lea î.e.n., când prințul Vardges a construit un oraș mare și l-a numit Vardgesavan. După câteva secole, în secolul al II-a, regele Vagarshak I (117–140) a înconjurat orașul cu un zid, trasformându-l într-o fortăreață, acesta devenid a doua reședință regală după Artashat, denumirea orașului fiind schimbată în Vagarshapat.
După ce romanii au cucerit orașul Artashat, Vagarshapat a devenit un important centru cultural și politic. În anul 301, aici a fost construită Bisericii Echmiadzin, după ce creștinismul a devenit religia de stat a Armeniei.
Orașul a fost numit Vagharshapat până în 1945, după ce a fost redenumit Echmiadzin în onoarea bisericii Echmiadzin. În 1992, orașul a luat fostul nume de Vagharshapat, dar astăzi numele Echmiadzin este mai des folosit în rândul oamenilor.
Etchmiadzin este capitala teologică a Armeniei, iar bisericile de aici au fost înscrise în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO, împreună cu situl arheologic Zvartnots, în anul 2000. În afara acestei istorii foarte importante, Vagharshapat este un oraș minunat, deși mic, cu o istorie bogată, tradiție și multe lucruri de făcut.
Prima vizită am făcut-o la Biserica Shoghakat, una dintre componentele sitului UNESCO. Biserica Shoghakat a fost construită în 1694, în locul în care au fost torturate și ucise 38 de călugărițe, care au refuzat să renunțe la credința lor. Legendele spun că o lumină din cer a căzut pe acel loc și de aceea biserica a fost numită „Shoghakat”, care este tradus din armeană înseamnă „o picătură de lumină”. Biserica a fost construită în stilul vechilor biserici cu cupolă din secolul al XVII-lea. Pe latura de vest, biserica are un pridvor, iar în partea de est, se află o sală de rugăciune și un altar. Aici sunt înmormântați doi dintre liderii bisericii armene (Ctholicos), ctitorul bisericii, Naapet I din Edessa și Abraham Kretatsi.
În imediata apropiere se găsește Biserica Hripsime și ea componentă a aceluiași sit UNESCO. Numele bisericii este legat de istoria Sf. Hripsime. Hripsime era o fată atât de frumoasă încât însuși împăratul roman nu a putut rezista frumuseții ei. După ce l-au refuzat pe împărat, Hripsime și prietenele sale au fost nevoite să se refugieze în Alexandria, unde i s-a arătat Maica Domnului și i-a arătat calea spre Armenia, loc în care a ajuns în anul 301, sperând să-și găsească adăpost. Din păcate, fecioarele nu și-au găsit liniștea nici în Armenia, căci regele Trdat, auzind de frumusețea lui Hripsime, a vrut să o ia de soție. Fiind refuzat de Hripsime, regele a ordonat să le omoare pe toate cele 37 de femei creștine.
În secolul al IV-lea pe locul execuției lui Hripsime a fost construită o capelă, iar în secolul al VII-lea, în locul capelei a fost construită biserica Sfânta Hripsime. Moaștele Sfintei Hripsime, care a fost canonizată ulterior, sunt păstrate într-o criptă, sub altarul bisericii. De-a lungul istoriei sale, biserica a fost distrusă și reconstruită în mod repetat, astăzi ea fiind într-o stare foarte bună.
Cea de-a treia escală am făcut-o la Biserica Sf Gayane. Această biserică a fost ctitorită în anul 630, din ordinul lui Catholicos Ezra. Biserica a fost contruită pe locul unei vechi capele, în care Gayane, stareța fecioarelor creștine, a fost martirizată de regele armean Trdat. Ulterior, Gayane a fost canonizată devenind sfânt, moaștele sale fiind îngropate în partea de sud a bisericii.
Biserica Sfânta Gayane este situată la sud de Catedrala Etchmiadzin. Bazilica cu dom simplu are stilul caracteristic arhitecturii secolului al VII-lea. Domul este amplasat pe patru coloane, ceea ce conferă bisericii forma unei cruci. În anul 1652 biserica a fost reconstruită, iar în 1683 a fost adăugată o galerie pe fațada de vest. Aici se află o necropolă cu ierarhii îngropați ai clerului armean. Biserica Sfânta Gayane, este și ea parte componentă a sitului UNESCO.
De la Biserica Sfânta Gayane am pornit spre principalul obiectiv din Vagharshapat, Catedrala Echmiadzin, nu înainte de a face o escală la Cimitirul congregatiei. Acesta este amplasat chiar la intrarea în complexul Catedralei Echmiadzin și este interesant prin pietrele funerare, multe dintre ele având o vechime foarte mare.
Prncipala atracție a orașului rămâne însă Catedrala Echmiadzin. Aceasta reprezintă cel mai vechi templu creștin din Armenia și unul dintre primele din lume. Prima piatră a templului, după cum spune legenda, a fost pusă în anul 30 de către primul Catholicos al Bisericii Armene. Construcția bisericii a început însă în secolul al IV-lea și a continuat mult timp. Inițial, Catedrala Echmiadzin a fost construită din lemn sub formă de bazilică. Dar în 483 a fost reconstruită și transformată într-o clădire în formă de cruce cu o cupolă. În secolul al VII-lea, catedrala a fost reconstruită din piatră. În secolul al XVII-lea au fost adăugate cupola existentă și clopotnița cu trei nivele. În secolul al XVIII-lea au fost construite rotonde cu șase coloane din cele trei laturi ale catedralei.
Decorația interioară a catedralei a fost terminată în secolul al XVIII-lea și este un exemplu impresionant de lux bizantin și diverse ornamente florale de nuanțe portocaliu-roșu și albastru-liliac. Frescele sunt mai recente, realizate de artizani armeni. Pe lângă ornamente și alte decorațiuni, au fost pictate și diverse scene bazate pe Sfânta Scriptură, și peste 120 de portrete cu imagini de sfinți și apostoli. În secolul al XX-lea a fost efectuată o restaurare minuțioasă. Coloanele și arcadele care susțin cupola au fost întărite, iar cupola în sine a fost îmbrăcată cu plumb. A fost construit noul altar de marmură. Marmura a fost folosită și pentru podeaua bisericii. Frescele vechi din interiorul templului au fost renovate și adăugate altele noi. Din păcate pentru mine, n-am reușit să văd aproape nimic din catedrală, aceasta fiind în renovare și înconjurată de garduri de protecție.
La ieșire din complex, în drum spre hotelul meu care era chiar vis-a-vis de catedrală, am trecut pe lângă Biserica Sfinților Arhangheli, o biserică nouă, construită între 2007 și 2011 și care se remarcă prin forma sa circulară, având un diametru de 15 metri.
[Vizitat în 11.05.2022]
Leave a Reply