Drumul Egiptean Hajj

Drumul Egiptean Hajj este, alături de Drumul Hajj Syrian și Darb Zubaydah una din propunerile Arabiei Saudite de includere în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO, nominalizare inclusă pe lista provizorie a acestei țări în anul 2015.

Drumul Egiptean Hajj a facilitat pelerinilor din Egipt, Sudan și din alte țări din Africa de Nord și Centrală, să călătorească spre cele două orașe sfinte. Locurile de popas sunt situate pe coasta saudită a Mării Roșii, dar unele dintre ele sunt și la câteva zeci de kilometri în interior. Aceste locuri includ infrastructura tradițională folosită de pelerini, cum ar fi forturi, castele, poduri, fântâni de apă, moschei, piețe etc.

În dosarul de nominalizare la UNESCO se precizează că în aceste locuri acolo pot fi găsite inscripții islamice și scrieri comemorative. Ruta a fost folosită destul de mult timp, din perioada islamică timpurie până în perioada otomană, ulterior fiind abandonată, ajungând să nu mai fie folosită deloc, pelerinii preferând să navigheze pe Marea Roșie până la orașele sfinte.

Am vizitat patru dintre cele 16 locații de pe acest drum, venind de la Tabuk către Jeddah, un drum peste 1000 km. Din păcate, nu există foarte multe informații, așa că trebuie să știi dinainte ce să cauți, iar de multe ori nici așa nu este disponibilă foarte multă informație, sau nu în engleză.

Prima escală am făcut-o la Duba, în provincia Tabuk. La circa 200 km distanță de acesta. Aici am vizitat Duba Corniche, o zonă turistică amenajată modern în zona unui mic golfuleț. Aici se află și Castelul Regelui Abdulaziz, una dintre cele mai importante atracții turistice din Duba, a cărei construcție datează din 1933. Cetatea se remarcă printr-o amplasare excelentă care îi oferă cele mai bune priveliști asupra orașului Duba și a coastelor mării. Lângă castel, este zona centrului istoric cu multe case cu o arhitectură extrem de interesantă, dar lăsate în mare parte în paragină. Fiind vineri dimineața, în zi de rugăciune, am reușit să mă strecor în cea mai mare și importantă casă de aici, care este într-adevăr uimitoare. Dincolo de orașul vechi mai este un alt fort, despre care nu pot spune nimic în afară de faptul că acolo era un mare șantier.

Următoarea escală am făcut-o la Al-Wajh, localitate situată la 150 km sud de Duba. Prima escală aici am făcut-o la Castelul Al-Wajh (Al-Souq fort), una dintre cele mai emblematice atracții ale acestei regiuni. Castelul a fost construit cel mai probabil în 1561, iar o restaurare și extindere a acestuia a avut loc în anul 1730. Castelul Al-Wajh a fost unul dintre cele mai importante castele de pe ruta spre Hajj din Egipt și a fost folosit atât pentru a proteja, cât și pentru a oferi adăpost convoaielor de pelerini. În prezent castelul funcționează ca muzeu, care însă în ziua de vineri, când am vizitat Al-Wajh, acesta era închis. Pe de altă parte, castelul este situat în orașul vechi, așa că în imediata apropiere a acestuia există numeroase clădiri istorice, toate fiind într-un stadiu mai avansat sau mai puțin avansat de degradare, așteptând restaurarea. Alături de acestea, la poalele dealului pe care este amplasat castelul, este vechea piață (Souq), parțial restaurată, dar încă închisă publicului.

Mi-am continuat drumul spre sud, iar după o noapte petrecută la Yanbu, următoare vizită a componentelor Drumului Egiptean Hajj fiind orașul Badr. GPS-ul m-a condus până la Moscheea Areesh, principala moschee din Badr, însă n-am văzut nimic care să semene a oraș vechi. Am căutat pe internet și după câteva minute eram în drum spre memorialul Bătăliei de la Badr. Aceasta a fost prima confruntare din istorie dintre musulmanii lui Mahomed și armata mult mai numeroasă a tribului de comercianți Quraysh din Mecca. Bătălia a avut loc în luna martie a anului 624 și s-a terminat cu victoria musulmanilor, armata acestora numărând doar 313 oameni. Aceasta a fost principalul eveniment care a condus mai apoi la răspândirea islamului în întreaga peninsulă Arabă. Ajuns în zonă am găsit mai multe autocare cu pelerini, care priveau, din spatele unui gard, locul unde s-a dus bătălia de la Badr și unde pot fi văzute pietrele de pe mormintele celor care au luptat. M-am întors în zona moscheii și cu greu am reușit să descopăr orașul vechi. De fapt este vorba de ruinele unor case care arată ca după un bombardament, lucru care cu greu ar putea să facă parte dintr-un sit UNESCO. Totuși, faptul că am văzut un panou al Comisiei de Patrimoniu, mă duce cu gândul că până în 2030, anul până în care Arabia Saudită dorește să devină o țară preponderent turistică, zona va complet restaurată. În cele din urmă am vizitat și Moscheea Areesh (Masjid Areesh), moschee care a fost construită chiar pe locul unde a fost așezat cortul Profetului Mahomed în timpul bătăliei de la Badr.

Ultima escală pe Drumul Egiptean Hajj am făcut-o la Rabigh, situat cam la jumătatea distanței dintre Yanbu și Jeddah. Obiectivul de aici este Turnul Rabigh, ceea ce se pare că este ruina unui minaret. Turnul Rabigh este amplasat într-un colț de intersecție, fiind eclipsat de o moschee nouă aflată la doar câțiva metrii și piața locală de legume, cu vânzători de pepeni, aflată peste drum. Ruina este plină de gunoi și nu știu cât de mult o va schimba în bine o posibilă restaurare.

În lista siturilor UNESCO există mai multe astfel de rute de pelerinaj, iar Drumul Egiptean Hajj, fie de unul singur, fie ca o nominalizare comună cu Drumul Syrian Hajj și Darb Zubaydah, poate fi o idee interesantă, dar numai după o restaurare corespunzătoare, pe care sunt sigur că guvernul saudit o are în vedere.

[Vizitat în 26-27.01.2024]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*