Palatul Drottningholm

Palatul Drottningholm este unul dintre palatele regale ale Suediei, fiind reședința privată a familiei regale suedeze. Palatul a fost construit la sfârșitul secolului al XVI-lea și a servit drept reședință de vară pentru curtea regală suedeză până în secolul al XVIII-lea. În secolul al XIX-lea, în timpul domniei lui Carol al XIV-lea Ioan al Suediei, palatul a fost abandonat, fiind lăsat în paragină. În secolul al XX-lea palatul a suferit mai multe renovări și modificări, el fiind inclus pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO în anul 1991. În prezent, palatul este reședința permanentă a familiei regale suedeze, care folosește camerele din aripa de sud a palatului, în vreme ce restul palatului și terenurilor sunt deschise publicului, pentru vizitare, pe tot parcursul anului.

Palatul Drottningholm se găsește pe insula Lovön, în zona periurbană a Stokholm-ului, unde se poate ajunge fie pe apă, cu un feribot care pleacă de la debarcaderul Rathaus, fie pe uscat, cu autobuzul, variantă pentru care am optat și eu.

Prima vizită a fost în interiorul palatului, acesta fiind amenajat în aceeași linie cu alte palate similare din Europa. Opțiunea a fost să nu-mi iau și audioguide, însă am profitat de un mic grup însoțit de ghid vorbitor de engleză, ocazie cu care am mai aflat câteva informații în plus, care nu se regăseau în pliantul de prezentare.

După palat am pornit să vizitez exteriorul cu grădinile sale frumos amenajate. În capătul îndepărtat al grădinii este Pavilionul Chinezesc, destul de frumos, însă în același timp destul de diferit de ceea ce am văzut prin China. Nu am reușit să văd și interiorul acestuia, întruncât era închis.

De la Pavilionul Chinezesc am revenit spre zona principală, bucurându-mă de vremea frumoasă, dar răcoroasă și admirând păsările de apă, în special gâștele, prea puțin deranjate de vizitatori. Am făcut o ultimă escală în dreptul teatrului. Teatrul a fost construit în anul 1766 la cererea reginei Ulrika și este considerat unul dintre principalele atracții ale compelxului. Acesta este încă în funcțiune, fiind organizate spectacole, în special în lunile de vară.

[Vizitat în 04.09.2014]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*