
Sejurul din Maldive mi-a oferit șansa unor scufundări de neuitat. Cazarea am avut-o în Atolul de Sud în resortul Sun Island, unde am ajuns după mai bine de 3 ore de mers cu barca din Male. Fiind localizat într-o zonă tropicală din Oceanul Indian, aici există multiple oportunități de scufundare, atât pentru observarea recifilor de corali, cât și pentru faună mai mare. Eu am pornit încă de acasă cu ideea de a mă scufunda, așă că a doua zi am mes pentru orientare la centrul de scufundări din resort.
În cele 6 zile de scufundări am mers în total la 12 scufundări. Prima scufundare a fost una de orientare chiar lângă resort (House reef), urmată în aceeași zi de o scufundare de noapte la Ariadhoo caves, într-un loc cu niște curenți mai puternici.
În cea de-a doua zi, am mers la alte două scufundări, prima la Bodu Finolhu Thila, unde am văzut și primii rechini de recif mișunând prin zonă, după care ne-am mutat la Maamigili Beyru, un loc destul de populat cu alte 10 bărci, fiecare cu vreo 10 scufundători.
Cea de-a treia tură de scufundări a început la Manta Point, un loc în care am văzut încă de la suprafață o manta ray uriașă și alte câteva în timpul scufundării. Senzația zilei a fost însă un rechin balenă, lung de aproape vreo 10 m și care ”plutea”, oarecum neafectat de mulțimea de scufundători aproape de suprafață. A fost extraordinar și una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit vreodată. Păcat că n-am avut și o cameră foto pentru ceva poze. Experiența a fost completată în cel de-al doilea loc de scufundare (Nalaguraiohoo Thila) de o țestoasă de vreo 60 – 80 cm, dar și de nelipsiții rechini de recif.
Pentru cea de-a cincea zi organizatorii ne-au pregătit ceva inedit și ne-au dus la o epavă. A fost vorba de nava MV. Hudhimaa, făcută cadou de Japonia în cadrul unui program de cooperare cu Maldive. Nava este special ”arajată” pentru scufundări, cu toate elementele neesențiale scoase. Din păcate pentru mine, care eram posesor numai de licență pentru ape deschise (open water), ghidul nu mi-a permis decât o scufundare pe puntea epavei, la – 20 m, în vreme ce majoritatea celorlalți s-au plimbat prin epavă. Cel de-al doilea loc de scufundare a fost la Holiday Thila, cu o „grădină” de corali pe una dintre părțile recifului.
În penultima zi am mers la Kuda Rah Thila, unde m-am scufundat la cel mai frumos recif, cu cea mai mare biodiversitate dintre cele întâlnite până acum. În plus, un rechin s-a apropiat de mine până la vreo 2 m. Al doilea loc de scufundare al zilei, Dhidhoo Beyru, a fost un loc plin de manta ray, mail ales că la sârșitul turei un ”stol” de vreo 10 – 11 trecând pe lângă noi.
În ultima zi m-am gândit dacă să merg sau nu la scufundări, ținând cont că a doua zi urma să zbor spre Europa. Am decis că îmi rămân la dispoziție 24 ore între scufundări și zbor, așa că am decis să mă scufund. Organizatorii au ales două dintre locurile în care ne-am scufundat și cu câteva zile în urmă: Manta Point și Nalaguraidhoo Thila. Scufundarea de la Manta Point a fost foarte tare, mai ales când o manta ray ne-a survolat la 1-2 metrii, preț de vreo 5-10 minute. Este posibil să fi avut avangura aripilor de vreo 3 m și cred că dacă mi-ar fi tras o aripă peste ceafă, aș fi înghițit instantaneu detentorul.
Ca o remarcă generală pot spune că recifii din Maldive nu sunt cei mai frumoși, iar mare parte din ei, în special cei de pe parte orientată spre est, erau în mare parte distruși. În schimb, Maldive rămâne un excelent loc de scufundări, mai ales că aici se pot vedea relativ ușor rechini balenă, manta ray, țestoase și chiar delfini între locurile de scufundări.
[Vizitat în 29.03-04.04.2011
Leave a Reply