Diving la Marea Roșie

Marea Roșie este probabil cea mai la îndemână destinație pentru români, atunci când vine vorba de scufundari în zone de recifuri de corali. Acum ceva timp am petrecut câteva zile la Hurghada și am reușit să merg câteva zile la scufundări, cu toate că sejurul a fost în luna decembrie.

Excursia a fost pe cont propriu, iar căutarea cazării m-a dus la un hotel din zona relativ centrală a orașului. Deși Hurgadha s-a dezvoltat relativ recent, începând cu anii ’80, resortul actual este amplasat în afara orașului, iar hotelurile din interiorul orașului sunt acum printre cele mai vechi și mai puțin atractive. Acest lucru n-a fost neapărat rău, întrucât prețurile negociate pentru scufundări și alte servicii turistice, au fost mult mai mici comparativ cu aceleași servicii cumpărate din resorturile de 5 stele din sudul orașului.

Pe durata sejurului am mers trei zile la scufundări, toate trei cu barca. Locațiile în care am fost au fost Saa’b, Abu Ramada Sud și Nord și Erroug. Toate scufundările au fost în locuri foarte populare, destinate în mare măsură turismului de masă. Adâncimea de scufundare a fost relativ mică, în jur de -10 m, iar vizibilitatea de până la 15 m. Am reușit să văd majoritatea speciilor caracteristice recifilor din Marea Roșie, însă cred că cel mai mult m-au impresionat murenele și sting ray-ul.

Din păcate în Egipt se văd foarte clar și consecințele negative ale turismului de masă, mulți recifi fiind parțial distruși, mai ales că unii turișii, de regulă ruși, consideră că un suvenir este binevenit. Mai era și un ghid care povestea că la turismul de masă se adugă și armata egipreană, care atunci când au chef de ceva pește, dinamitează câte un recif.

[Vizitat în 25-30.12.2008]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*