
Vizita la Dinant a reprezentat una dintre primele mele călătorii în regiunea Valonia din Belgia. Drumul nu a fost deloc ușor, până aici venind cu două trenuri (schimb în Namur) și durând mai bine de două ore.
Prima escală am făcut-o la peștera „La Merveilleuse”, considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase peșteri din Belgia, dar pe care am găsit-o închisă. De la peșteră am pornit către Cetatea Dinant.
Cetatea Dinant este amplasată pe o stâncă masivă care domină atât orașul cât și întreaga vale a râului Meuse. La casa de bilete am avut o mică surpriză atunci când am fost întrebat din ce țară sunt, informație printată pe bilet. Urcarea la cetate a fost destul de simplă, întrucât am făcut-o cu telegondola.
Construcția cetății a început în secolul al XI-lea, de pe vremea Prințului-Episcopat de Liège, care a dorit un castel pentru a proteja orașul. De-a lungul timpului cetatea a suferit distrugeri repetate, cauzate de mai multe războaie, printre care asediul orașului din 1466 de către trupele lui Charles le Téméraire și mai multe atacuri ale francezilor care au avut loc în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Cetatea (fortul) actual datează din 1818, din perioada ocupației olandeze. Fortul a suferit avarii importante în perioada primului război mondial, în urma bătăliilor purtate în zonă, între francezi și nemți.
Vizitarea fortului s-a făcut cu ghid și numai după ce s-a strâs un grup suficient de mare. Din păcate pentru mine, prezentarea a fost făcută în franceză și olandeză, așa că mi-a fost destul de dificil să înțeleg toată povestea. După cetate am mai făcut o scurtă plimbare prin Dinant și am plecat spre următoarea destinație a zilei: Namur.
[Vizitat în 27.09.2011]
Leave a Reply