Delta Evros

Situată în nord-estul Greciei, în apropiere de granița cu Turcia, Delta Evros este considerată una dintre cele mai importante zone umede din Grecia, unde își găsește refugiu zeci de mii de păsări de apă. Am ales vizitarea deltei ca escală pe drumul dintre Thassos și Edirne, optând astfel pentru o rută alternativă la întoarcerea din vacanța de vară, petrecută în stil tradițional românesc, în Grecia.

Pentru accesul în deltă am făcut mai întâi o escală la centrul de vizitare, de unde ne-am luat bilete și am ne-am rezervat o excursie cu barca. Bineînțeles că a trebuit să ne facem rezervare, altfel riscam să gaăsim totul închis.

De la centru am plecat cu un microbuz care ne-a dus până la punctul de îmbarcare pentru excursia în deltă, trecând pe drum pe lângă un indicator ciuruit de gloanțele vânătorilor sau poate braconierilor.

Delta Evros este una dintre principalele zone în apropierea României, unde se pot vedea colonii de flamingo. Colonia văzută de noi a fost destul de mică și la mare distanță, așa că satisfacția nu a fost chiar pe măsura așteptărilor. Totuși, am văzut flamingo și cred că pentru mine a fost prima dată când am văzut această specie în mediul ei natural (adică nu la zoo).

Din păcate nu am avut posibilitatea să vedem și alte colonii de păsări, dar cele câteva păsări, pesisajul specific unei zone umede (dat total diferit de Delta Dunării) și mai ales berzele negre văzute la întoarcere, a meritat efortul și escala. Din punctul meu de vedere berzele negre au contat mai mult decât flamingo, pentru că până aici nu am văzut decât ocazional și numai câte una odată, de fiecare dată pe Valea Oltului.

[Vizitat în 12.08.2014]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*