
Auzisem de Delphi din mitologia greacă. Situat în partea de sud-vest a Muntelui Parnassus și nu foarte departe de Atena, este recunoscut ca fiind locul în care se găsea cel mai important oracol din lumea greacă clasică. În același timp locul era dedicat cultului zeului Apollo, după ce l-a ucis pe Python, un dragon care trăia in centrul pământului.
Tot la Delphi, odată la 4 ani, începând cu anul 776 î.e.n., sportivi din toata lumea greacă se întruneau pentru a participa la jocurile Pythian (diferite de cele de la Olympia), unele dintre cele 4 jocuri (locul 2 ca importanță) precursoare ale jocurilor Olimpice moderne.
Se spune că în Templul lui Apollo ardea fără întrerupere o flacără. După bătălia de la Plataea, când focurile din orașele grecești s-au stins, aceștia au adus foc de aici, motiv pentru care vechii greci considerau Delphi ca fiind centrul universului. Într-o încăpere de sub Templul lui Apollo, își avea locul preoteasa Pythia, celebrul oracol de la Delphi. Azi se poate zări o crăpătură în stâncă, fără a fi ceva semnificativ înăuntru.
În ceea ce privește numele de “Delphi”, acesta provine probabil de la Delphinios, un pseudonim dat lui Apollo pentru a sublinia legătura sa cu delfinii, care l-au adus aici în spate, împreună cu niște preoți din Creta.
Alte legende spun că Apollo a venit pe jos până la Delphi din nord și s-a oprit la Tempe, oraș din Tesalia, pentru a culege lauri, plantă sacră pentru el. Pentru celebrarea acestei legende, câștigătorii Jocurilor Pytiane primeau o coroană de lauri culeși din Tempe.
Începând cu Evul Mediu, zona a fost ocupată de satul Kastri până în momentul în care au început săpăturile arheologice, pe undeva prin secolul al XIX-lea, atunci când satul a fost strămutat în totalitate.
Chiar la intrarea în sit s-a construit un muzeu de arheologie, care adăpostește o colecție impresionantă de obiecte din vechiul Delphi. Este un locul ideal unde se poate începe vizita la sit și de unde se poate lua și un ghid. Eu am vizitat situat ca parte a unui grup și am avut parte și de ghid.
Leave a Reply