Curtea Domnească din Curtea de Argeș

Am vizitat de multe ori Curtea de Argeș, însă de fiecare dată destinația principală a fost Mănăstirea Curtea de Argeș, una dintre cele mai importante mănăstiri din România și destinația majorității vizitatorilor care ajung în zonă.

Curtea Domnească, situată la circa 2 km de Mănăstirea Curtea de Argeș, a fost construită în secolul al XIII-lea, în timpul domniei voievodului Senesalv. Ea a devenit resedință domnească pe vrema lui Basarab I (1310 – 1352), în această perioadă fiind adăugate biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul și zidul de incintă. Construcția bisericii a fost continuată în perioada domniei lui Nicolae Alexandru (1352-1364) și pictată la interior pe vremea voievodului Vlaicu Vodă (1364-1377). În secolul al XVI-lea, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab (1512 – 1521), a fost construită Casa Domnească, de pe latura de nord.

În prezent Curtea Domnească de la Curtea de Argeș cuprinde doar o mică parte a fostei reședințe a domnitorilor Țării Românești, Biserica Domnească sau Biserica Sfântul Nicolae, fiind principalul obiectiv care s-a conservat. Aceasta este o biserică de tip bizantin, planul acesteia urmând modelul de „cruce greacă”, în interior fiind destul de bine conservată pictura murală originală. Chiar lângă altar se poate vedea pictura realizată în diferite perioade ale istoriei, asemănătoare picturilor de la Biserica Boyana, de lângă Sofia, biserică inclusă încă din 1979 pe lista siturilor UNESCO.

Biserica este inclusă pe lista națională a monumentelor istorice, dar și pe lista indicativă transmisă de România către UNESCO.

[Vizitat în 22.08.2021]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*