Culele de la Măldărești

Oltenia de Sub Munte reprezintă una dintre atracțiile de top ale României, cu nenumărate obiective turistice care nu trebuie ratate. Am avut ocazia să vizitez de multe ori zona, dar chiar și așa nu am reușit să vizitez totul, mai ales obiectivele care nu sunt la drumul principal și care necesită transport auto.

Unul dintre aceste obiective a fost Culele de la Măldărești. Acestea sunt situate în localitatea Măldărești, la circa 4-5 km de Horezu. Aici se găsește Complexul Muzeal Măldărești, care include culele Greceanu și Duca, precum și casa memorială I. G. Duca. Termenul de cul vine din limba turcă (kúla) și înseamnă turn, însă la noi acest termen a fost asociat cu casele boiereşti înalte, cu bază dreptunghiulară, construite asemenea unor turnuri de apărare, dar având înfăţişarea şi confortul unui mic conac. Culete sunt incluse în lista monumentelor istorice naționale, dar și pe lista provizorie UNESCO, cu speranța că într-o bună zi va fi inclusă, împreună cu alte cule din România.

Prima escală am făcut-o la casa memorială I. G. Duca, unde este și casa de bilete. Casa memorială a fost folosită omul politic drept casă de vacanță, la începutul secolului al XX-lea. Aici pot fivăzute câteva piese de mobilier și obiecte ale familiei Duca, încercând să redea atmosfera în care familia își petrecea vacanțele aici.

Cea de-a doua vizită am făcut-o la Cula Duca, amplasată în aceeași curte cu casa memorială. Cula Duca a fost construită în anul 1818 de către Gheorgiță Maldarescu. Construcția are o formă dreptunghiulară, masivă, cu ferestre mici la parterul şi cu un singur cerdac în partea din faţă, la etajul superior. Încăperile de la etaje sunt amenajate cu mobilier de secol XIX şi cu obiecte de uz casnic, în vreme ce încăperea de la parter este mai degrabă o pivniță cu grinzi din lemn masiv.

Cea de-a doua culă, Cula Greceanu, este amplasată într-o altă curte, peste drum de Cula Duca. Aceasta este cea mai veche, fiind construită la sfârșitul secolului al XVIII – lea pe locul unui vechi turn de apărare din secolul al XVI-lea. Deși nu atât de ”strălucitoare” ca și Cula Duca și aceasta a fost restaurată, aici existând și o mică expoziție de costume specifice secolelor XVIII-XIX. Mie mi-a plăcut ceva mai mult această culă.

[Vizitat în 21.08.2021]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*