Crespi d’Adda

Crespi d’Adda a fost prima mea destinație turistică din 2023. Am decis sa fac o escală aici, în drumul dintre sudul Bresciei, unde am petrecut revelionul și Bergamo, de unde am avut zbor de întoarcere spre România.

Orașul a fost fondat în 1878 de către producătorul de textile Cristoforo Benigno Crespi, care a construit mai multe case pentru muncitorii de la firma sa. Fiul său a dezvoltat orașul, construind case pentru o singură familie, cu grădini proprii și totodată a dezvoltat servicii publice, construind o școală, un teatru și un spital.

Crespi d’Adda a fost un oraș muncitoresc, construit pentru o fabrică de textile. El este situat direct pe râul Adda, cel care a furnizat hidroenergie pentru operarea fabricii. Orașul a fost fondat în anul 1878 și s-a dezvoltat până în anii 1920. Fabrica a continuat să funcționeze până în 2004, când a fost închisă.

Crespi d’Adda este un model de sat muncitoresc de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este unul dintre cele mai bine conservate exemple ale fenomenului „orașelor companiei”, care au fost dezvoltate de industriașii luminați din Europa și America de Nord. Scopul a fost cazarea muncitorilor din fabrică aproape de locul lor de muncă lor. Structura urbană a Crespi d’Adda și aspectul său arhitectural sunt încă neschimbate.

Principalele obiective din oraș sunt fabrica, biserica, cimitirul, hidrocentrala și castelul. Principala atracție este fosta fabrică. Este o priveliște interesantă din punct de vedere arhitectural. Din păcate, fabrica este închisă și se pare că nu s-a făcut nimic pentru a o transforma într-un muzeu despre trecutul său.

În total, m-am plimbat pe străzile lui Crespi d´Adda mai puțin de o oră, timp în care am citit și informațiile de pe panourile informative instalate în diverse locuri. În cele din urmă am decis să nu mai merg și la centrala hidroelectrică, amplasată la circa 1 km și am plecat mai departe spre Bergamo, următoarea destinație a noastră.

[Vizitat în 01.01.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*